Međunarodna organizacija rada

Nema poboljšanja: Svaki peti radnik u EU-u radi na privremenim poslovima

Gabrijela Galić

Mali broj zemalja regije, posebno Velika Britanija, suočit će se s rastom nezaposlenosti / Foto REUTERS

Mali broj zemalja regije, posebno Velika Britanija, suočit će se s rastom nezaposlenosti / Foto REUTERS

Na razini EU-a 20,5 posto svih zaposlenih u 2015. godini radilo je na povremenim poslovima, a u pretkriznoj 2008.  godini bio ih je 18,2 posto. MOR navodi i kako se čini da je u nekim zemljama, a pritom apostrofira Hrvatsku i Francusku, učestalost privremenog zapošljavanja u porastu



ZAGREB  Gospodarska aktivnost na području sjeverne, južne i zapadne Europe, prema očekivanjima Međunarodne organizacije rada (MOR) u ovoj godini nastavit će usporeniji rast. Na tom području MOR prognozira gospodarski rast od 1,5 posto, za razliku od lanjskih 1,7 posto, odnosno 2,1 posto u 2015. godini.


Nešto snažnije razbuđivanje gospodarstva može se očekivati u narednoj godini. Više je faktora koji utječu na takve projekcije, od niskih cijena energenata koji su podržali potražnju u prošloj godini koja bi se tijekom ove godine trebala smanjivati do cijena nafte za koje se očekuje da će ponovo rasti, ali i slabije potražnje od strane glavnih trgovinskih partnera, što će se odraziti na stope izvoza.


Tržište rada


Osim toga, MOR podsjeća na posljedice Brexita koje će potkopati povjerenje investitora i financijskih tržišta u srednjoročnom razdoblju, kako u Velikoj Britaniji, tako i na razini cijele Europe. Te rizike samo djelomično neutralizira očekivanje nastavka ekspanzivne monetarne politike Europske središnje banke.Na području sjevera, juga i zapada Europe tako MOR očekuje najveću reviziju gospodarskog rasta na niže stope u Velikoj Britaniji koja bi u ovoj godini trebala rasti 1,1 posto, dok je unazad tri godine u prosjeku gospodarstvo te zemlje raslo 2,3 posto. Očekuje se usporavanje rasta i u Njemačkoj, s lanjskih 1,7 posto na 1,4 posto, dok se za Italiju i Portugal predviđa da će ostati na razini oko jedan posto. S druge strane, gospodarstva Grčke i Španjolske trebala bi rasti po stopama od 2,7 i 2,2 posto.

Slab i neizvjestan gospodarski rast usporava i poboljšanja na tržištu rada. Stoga MOR predviđa da će u promatranoj regiji stopa nezaposlenosti dosegnuti 9,1 posto što je porast od 0,2 postotna boda u odnosu na predviđanja za prošlu godinu. Kako je u protekle tri godine regionalna stopa nezaposlenosti pala gotovo dva postotna boda, ovogodišnja predviđanja predstavljaju usporavanje povratka na razinu nezaposlenosti od 7,4 posto iz predkrizne 2008. godine.




Značajnije smanjenje stope nezaposlenosti, pritom, MOR predviđa u svega nekoliko zemalja, među kojima su Hrvatska, Irska, Nizozemska, Portugal i Španjolska. S druge strane, mali broj zemalja regije, pri čemu se ističe Velika Britanija, suočit će se s rastom nezaposlenosti.


Određeno, neodređeno


I rast zaposlenosti će biti slabiji u ovoj godini te se očekuje skromna stopa rasta od 0,3 posto. Tako bi na razini regije prosječna stopa zaposlenosti u narednim godinama bila negdje na razini 52 posto. Pritom, MOR naglašava kako nedavana analiza uzorka novostvorenih radnih mjesta potvrđuje da  povremeni poslovi postaju sve izraženiji.


Tako je u periodu između drugog tromjesječja 2015. i prošle godine gotovo 22 posto stvorenih radnih mjesta na razini EU-a bilo povremenog karaktera, dok je udio takvih radnih mjesta u novostvorenima u razdoblju od 2013. do 2015. godine bio nešto iznad 18 posto. Posljedično, 20,5 posto svih zaposlenih na razini EU-a u 2015. godini radili su na povremenim poslovima, dok je taj udio u predkriznoj 2008. bio 18,2 posto. MOR navodi i kako se čini da je u nekim zemljama, a pritom apostorfira Hrvatsku i Francusku, učestalost privremenog zapošljavanja u porastu.


S druge strane, navodi se kako je na razini regije stabilizirano korištenje ugovora na određeno vrijeme što je vjerojatno posljedica nastojanja dijela zemalja da se smanji razlika između zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme.