POSLIJE TODORIĆA, CIJELA PRIVATIZACIJA

Nastavak “Gazde”: Juričan i Paparella rekonstruirali privatizaciju

Boris Pavelić

Dario juričan

Dario juričan



Redatelj Dario Juričan i novinar Saša Paparella, autori zapaženog dokumentarca “Gazda” o Agrokoru Ivice Todorića, pred završetkom su novoga filma u kojemu rekonstruiraju političku pozadinu i operativnu provedbu hrvatske privatizacije, s naglaskom na uspon HDZ-ova tajkuna Miroslava Kutle i utjecaj njegovih političkih mentora.


Snimivši prošle godine dokumentarac o Agrokoru “Gazda”, te objavivši knjigu o istoj temi, Juričan i Paparella ponudili su dosad najtemeljitiji uvid u dio priče o nastanku i usponu koncerna Agrokor, uvjerljivo argumentirajući kako su poslovnome uspjehu Ivice Todorića pogodovale vlasti, slabost institucija i neučinkovitost pravosuđa. “Gazda” je zapažen kod publike te je dobio pohvale u medijima, ali su ga nacionalne televizije ignorirale, zainteresiravši se za film tek nakon što je Agrokor posrnuo, a Ivica Todorić izgubio utjecaj u tvrtki i u društvu.


Večerašnja zatvorena projekcija novoga Juričanova i Paparellina filma, kojemu je radni naslov “Gazda: početak”, analitički obrađuje uspon HDZ-a i učvršćenje vlasti devedesetih, te privatizaciju i poslovni uspon Miroslava Kutle, mlade poslovne nade HDZ-a od samoga osnutka stranke.




Kroz dinamično montirane intervjue s više od trideset sugovornika, kombinirane s dokumentima i novinskom arhivom, autori analiziraju ključne, danas uvelike zaboravljene afere Kutlina poslovnog pothvata: privatizaciju Gradskog podruma u Zagrebu, Slobodne Dalmacije, Jadrantekstila u Splitu, Tiska i Dione, afere “Jadran film”, Radio 101 i Gruppo, mutnu prodaju Večernjeg lista, aferu “Dubrovačka banka”…


Dokumentarac nudi koherentnu sliku nacionalne privatizacije u kojoj je poharano stotine tvrtki i nestale milijarde kuna, podsjećajući na brojne već objavljene informacije, ali i nudeći pregršt nepoznatih detalja, vezanih naročito uz Tuđmanova čovjeka od povjerenja Ivića Pašalića, ali i uz današnjega predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu.


“Dugovali smo spomenik privatizaciji, da se ne zaboravi. Sada smo ga napravili”, kazao je novinarima poslije projekcije redatelj Dario Juričan.


Premijera filma, koji je financiran novcem njegovih autora, planirana je za polovinu prosinca. Ekipa filma, udružena u Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN), prije nekoliko dana pokrenula je crowdfunding kampanju prikupljanja ostatka novca potrebnog za dovršetak dokumentarca, i ta kampanja upravo traje.