Neugodno izvještavanje

Naš novinar verbalno napadnut na skupu HDZ-a: ‘Plenković je novo lice, ali budale ostaju’

Zdenko Duka

Reuters

Reuters



Bilo mi je neugodno izvještavati s predizbornog skupa HDZ-a u Zagrebu jer se nekolicina oko mene, u ne baš mnogobrojnoj hadezeovskoj publici, čudila otkud ja na skupu HDZ-a.


To je trajalo cijelo vrijeme skupa. Kad bi im rekao da naprosto radim novinarski posao, nisu vjerovali, vrijeđajući me da radim protiv Hrvatske, pitali za koga zapravo radim pa zaključili da radim za SDP ili, tko zna koga. Da špijuniram.


Uključeno je snimanje mobitelima a onda je 10-15 ljudi oko mene počelo skandirati moje prezime. Andrej Plenković je relativno novo lice, ali budale ostaju. 




Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak navečer su osudili vrijeđanje novinara Zdenka Duke na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu, u četvrtak, 8. rujna, kada je, kako navode iz HND-a, dio sudionika više puta verbalno napalo novinara i bivšeg predsjednika HND-a Duku koji je sa skupa izvještavao za Novi list. 


 


  Vrijeđali su ga da radi za SDP i protiv Hrvatske, te da špijunira, a u jednom trenutku veća skupina sudionika skupa počela je snimati kolegu Duku mobitelima i skandirati njegovo prezime, istaknuo je u priopćenju predsjednik HND-a Saša Leković.


 “HND osuđuje vrijeđanje novinara Zdenka Duke na predizbornom skupu HDZ-a kao i vrijeđanje i svaki verbalni napad na novinare koji rade svoj posao. Organizatore političkih i drugih javnih skupova podsjećamo da su po zakonu dužni održavati red i mir na skupovima te upozoravamo da će oni biti odgovorni ukoliko se verbalno nasilje prema novinarima pretvori u fizičko”, naveo je Leković.