Jedan od osnivača HDZ-a

Nakon dugotrajne bolesti u Zagrebu preminuo hrvatski političar Hrvoje Šarinić

Hina

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U politiku je ušao krajem 1989. godine i jedan je od osnivača HDZ-a. Bio je blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a od kolovoza 1992. do travnja 1993. obnašao je dužnost predsjednika Vlade. Nakon toga je u nekoliko navrata obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika



U Zagrebu je u petak u 10,05 sati u Kliničkoj bolnici Sveti Duh nakon dugotrajne bolesti preminuo hrvatski političar Hrvoje Šarinić, doznaje se iz kruga obitelji.


Šarinić je rođen 17. veljače 1935. u Sušaku. Nakon završetka gimnazije, 1952. upisuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Zagrebu, smjer mostogradnja. Po završetku studija odlazi u Francusku, gdje radi na izgradnji nuklearnih elektrana.


U politiku je ušao krajem 1989. godine i jedan je od osnivača HDZ-a. Bio je blizak suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a od kolovoza 1992. do travnja 1993. obnašao je dužnost predsjednika Vlade. Nakon toga je u nekoliko navrata obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika.




Hrvoje Šarinić bio je i šef hrvatskog pregovaračkog tima za pregovore s pobunjenim Srbima, te je kasnije priznao da se deset puta tajno sastao sa Slobodanom Miloševićem. Obnašao je i poslove voditelja Povjerenstva Republike Hrvatske za odnose s UNPROFOR-om.


Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ugovorio izgradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues.


Nakon Tuđmanove smrti i izbora održanih 3. siječnja 2000. godine, na kojima je dotadašnja oporba pobijedila HDZ i preuzela vlast, zajedno s Matom Granićem, Vesnom Škare-Ožbolt i Joškom Morićem izlazi iz HDZ-a i osniva Demokratski centar.