Objavljena izvješća

Najviše novca u kampanji potrošili su Grabar Kitarović i Škoro. Jedan kandidat tvrdi da nije dao – ni kune

P. N.

Najviše je, prema dostupnim podacima potrošila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović - ukupno 2,75 milijuna kuna. Najviše je dobila od tvrtke Širjan iz Rijeke i Radnika iz Križevca, po 100 tisuća kuna. Osim HDZ-a, novac su joj pojedinačno dali i još neki istaknuti članovi stranke - od Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića do Milijana Brkića, svi po 10 tisuća kuna



Svih 11 predsjedničkih kandidata ispunilo je zakonsku obvezu i u roku Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavilo prva izvješća o financiranju izborne promidžbe, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik i član Povjerenstva Slaven Hojski. Rok za dostavu, odnosno unos izvješća u DIP-ov sustav za nadzor financiranja, istekao je u ponoć, pa sva su izvješća objavljena na stranicama DIP-a.


Najviše je, prema dostupnim podacima potrošila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović – ukupno 2,75 milijuna kuna. Najviše je dobila od tvrtke Širjan iz Gornje Rijeke i Radnika iz Križevca, po 100 tisuća kuna. Osim HDZ-a, novac su joj pojedinačno dali i još neki istaknuti članovi stranke – od Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića do Milijana Brkića, svi po 10 tisuća kuna. 


Drugi je po redu Miroslav Škoro, koji je potrošio 2,24 milijuna kuna, a slijedi Zoran Milanović s 1,32 milijuna kuna. On je imao ukupno 44 donatora, a najviše je dobio od tvrtke Neva logistika d.o.o. – stotinu tisuća kuna. Među pojedinačnim donatorima su kolege Orsat Miljenić, Arsen Bauk, Željko Jovanović i drugi, dok se ime Davora Bernardića ne nalazi među donatorima.




Dario Juričan je potrošio 208 tisuća kuna, a Katarina Peović 88 tisuća. Slijedi Dejan Kovač s nešto manje od 35 tisuća kuna, potom Ivan Pernar s 21 tisućom kuna, Dalija Orešković s 12.732 kune i to vlastitog novca, te Anto Đapić s 2.439 kuna. 


Nedjeljko Babić tvrdi da nije potrošio ništa, a Mislav Kolakušić koji je prvi predao kandidaturu – navodno 12 kuna.