Brojke

Najmasovnije referendumske inicijative: ”Narod odlučuje” od onih koji su predali potpise u Sabor uvjerljivo – najneuspješniji

Jasmin Klarić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Naime, dosad je najmanje potpisa Saboru predala inicijativa protiv monetizacije autocesta (2014. godine), a ona je imala oko 125 tisuća više potpisa od »Naroda odlučuje« (530.853)



ZAGREB Iako se tijekom predavanja potpisa u Hrvatskom Saboru govorilo o ponosu, uspjehu i pobjedi, referendumska inicijativa »Narod odlučuje« je od onih koji su skupili više od deset posto glasova i predali potpise u Sabor uvjerljivo – najneuspješnija.


Naime, dosad je najmanje potpisa Saboru predala inicijativa protiv monetizacije autocesta (2014. godine), a ona je imala oko 125 tisuća više potpisa od »Naroda odlučuje« (530.853). Najmasovnija inicijativa, ona protiv izmjena Zakona o radu, imala je dvostruko više potpisa u odnosu na one predane  – preko 813 tisuća. Postoji doduše i jedna referendumska inicijativa koja je skupila manje potpisa i od ove aktualne, a to je ona koju je prije četiri godine pokrenula praktički ista ekipa i sa sličnim prijedlozima kao danas. Tada se inicijativa zvala »Birajmo zastupnike imenom i prezimenom«, a Željka Markić i Krešimir Planinić su Saboru predali malo više od 380 tisuća potpisa. Granica od deset posto birača tad je, međutim, bila 415 tisuća.