NCVVO

Nagađanja o rješenjima testa na internetu ne utječu na regularnost ispita

Hina

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) poručio je u utorak da su informacije oko objave navodnih rješenja za dio ispita iz engleskog jezika na državnoj maturi nepotrebno uznemiravanje javnosti, jer to nema nikakva utjecaja na ishod ispita niti na njegovu regularnost



ZAGREB  Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) poručio je u utorak da su informacije oko objave navodnih rješenja za dio ispita iz engleskog jezika na državnoj maturi nepotrebno uznemiravanje javnosti, jer to nema nikakva utjecaja na ishod ispita niti na njegovu regularnost.


Test iz engleskog jezika sastoji od tri dijela: čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja. Ispit je iz sva tri dijela održan u petak, 19. lipnja i završen je u podne. Nakon već završenoga ispita, poslijepodne oko 15 sati i tijekom vikenda, navodno su se na nekim društvenim mrežama pojavile informacije o rezultatima dijela ispita koji se odnosi na slušanje.


»Dio tih rezultata objavljenih na internetu je točan, dio nije, rezultate su mogli sastaviti učenici koji su test pisali, ali je to za cjelokupni ispit iz engleskog jezika irelevantno, budući da je polaganje ispita već bilo završeno i bilo tko je mogao nagađati o rješenjima«, kazala je Hini glasnogovornica NCVVO-a Ana Franić Božić.




O svemu je obaviještena policija koja će provesti istragu o svim mogućim »scenarijima« pa i mogućem curenju podataka, a tek nakon toga mogu se donijeti službeni zaključci.


U NCVVO drže da se nagađanjima o objavi rješenja na internetu na pojedinim portalima i u medijima dodatno uznemiruje javnost.


Prema pisanju portala srednja.hr ispitni dio »Čitanje« se sastoji od 40 pitanja, a prema »screenshotu« koji kruži internetom od vikenda točno je 36 odgovora, dok je u slušnom dijelu ispita, koji je kompliciraniji, svih 25 odgovora točno.


NCVVO je jutros objavio pitanja i rješenja iz cijelog ispita engleskog A razine.


Pisanje ispita iz engleskog jezika prošlog tjedna nije prošlo bez problema jer se u noći neposredno uoči ispita jedna od tema eseja iz engleskog jezika A razine pojavila na portalu Dalmacijanews. Tema eseja očito je »procurila« u javnost, zbog čega je pozvana policija koja je pokrenula kriminalističku istragu.


Zbog objave teme eseja u javnosti došlo je do sumnji u regularnost tog dijela ispita pa je ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić objavila je da će se »svaki pojedini esej pisan na A razini ispita dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti«. Druga dva dijela ispita na A razini, kao i svi ispiti na B razini, u cjelini nisu ugroženi i potpuno su regularni, kazala je.


Naknadna objava mogućih rezultata testa iz slušanja, međutim, ne dovodi u pitanje regularnost ispita, ističu u NCVVO-u.


NCVVO je u utorak objavio da će se za dvanaest učenika iz Pomorske škole u Splitu, kojima je krivnjom ispitnih koordinatora podijeljena poništena tema eseja iz hrvatskog jezika, umjesto nove teme priznati rezultati ispita državne mature kako učenici ne bi trpjeli štetu radi propusta ispitnog koordinatora.