Vremenska prognoza

Na sjevernom Jadranu sutra povratak obilne kiše. Meteorolozi do kraja tjedna najavljuju i – snijeg

P. N.

Foto Filip Brala / Zadarski

Foto Filip Brala / Zadarski



U subotu se još jednom potvrdila nesigurnost prognoza u relativno stabilnoj atmosferi prizemnog polja visokog tlaka zraka u sjevernom dijelu kontinentalne Hrvatske u hladnom dijelu godine. I nužnost spominjanja vjerojatnosti i mogućnosti razvedravanja i sunčanih razdoblja, a u kasno proljeće i tijekom ljeta kod ovakvog stanja atmosfere moglo bi se pouzdano prognozirati pretežno ili barem djelomice sunčano vrijeme s prilično ravnomjerno raspoređenom temperaturom. No, ove smo subote zbog dugotrajne, pa i cjelodnevne magle imali i ponegdje veliku razliku na relativno malom prostoru.


Primjerice samo 2 °C u Karlovcu, što je niže od uobičajene najviše dnevne temperature zraka za početak prosinca, a u ni 40 km zračno udaljenom Ogulinu iznadprosječno visokih 15 °C! Relativno je toplo bilo u većini krajeva, osim u središnjoj Hrvatskoj, gdje su dugotrajna magla i niski oblaci onemogućili znatan porast temperature pa se zadržalo relativno hladno vrijeme…


I u prvom dijelu nedjelje će po većini nizina vidljivost biti smanjena zbog magle. No, vjerojatnost za djelomično razvedravanje i osjetniji porast temperature zraka znatno se povećava zbog prognoza jačanja vjetra. Na Jadranu i područjima uz njega nastavit će se pak svojevrsno nadmetanje oblaka i sunca, pri čemu će ponegdje pasti i malo kiše. Navečer će jačati jugo i jugozapadnjak, tlak zraka početi padati – južina biti sve zamjetnija.




U vjetrovitiji ponedjeljak će gotovo posvuda pasti barem malo kiše – najobilnije na sjevernom Jadranu i u gorju, a najmanje, mjestimice možda čak i nimalo – u istočnoj Hrvatskoj, i to tek navečer i u noći na utorak, kada će u gorju pasti i malo snijega. Tijekom utorka slijedi barem djelomično razvedravanje, na Jadranu uz jaku, gdjegod i olujnu buru, koja će u uglavnom suhu srijedu većinom oslabjeti, a već u četvrtak slijedi nova zamjetnija promjena vremena – pad temperature, kiša, snijeg najprije u gorju, zatim vjerojatno i u nekim nizinama, pa u petak kratkotrajno razvedravanje i novo naoblačenje, do kraja dana i oborine…


U ponedjeljak sa zapada jače naoblačenje s kišom, uglavnom u drugom dijelu dana, na zapadu unutrašnjosti obilnijom. Uz okretanje vjetra na sjeverni te pad temperature u noći na utorak u višem gorju kiša će prijeći u susnježicu i snijeg. U utorak prestanak oborine i razvedravanje, ali i zahladnjenje, te još razmjerno vjetrovito. U srijedu sunčanije s hladnim jutrom, a zatim bi snježnih pahulja moglo biti i po nizinama.


Na Jadranu u ponedjeljak povremeno kiša, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će biti najoblačnije. Zatim prestanak kiše i razvedravanje, pa u srijedu pretežno sunčano, a u četvrtak opet kiša. U ponedjeljak će zapuhati umjereno do jako jugo i jugozapadnjak i navečer na sjevernom Jadranu okrenuti na sjeverozapadnjak i buru koja će se u utorak proširiti duž cijele obale. Podno Velebita će biti i olujna. Temperatura zraka u postupnom padu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


HRT–ov meteorolog Zoran Vakula je, pak, prognozu u svojem stilu objavio u – stihovima.


I dok će se u nedjelju mnogi prisjećati godišnjica Lennona i Sijera,


i žaliti što više nema umotvorina iz njihovih pera,neki bi napokon trebali dočekati da vjetar maglu i niske oblake rastjera! No, već u novom tjednu nastavit će se promjenljivog vremena era,pa ćemo imati kojekakvih vremenskih primjera:i sunca, i kiše, i snijega, i vjetra raznolike jakosti i smjera…Nekima će možda izgledati kao da je u pitanju kakva potjera,i da gotovo svakodnevno oblak sunce i sunce oblak tjera… Atmosfera će djelovati kao da od stabilnog do nestabilnog stanja zvjerapa ako putujete – i ne želite riskirati kao mnogi u partiji pokera,nek’ vam svakodnevna aktivnost postane – vremenske prognoze i stanja prometnica provjera!