Vremenska prognoza

Na sjevernom Jadranu danas će puhati olujna bura, proglašen žuti meteoalarm

P. N.



Danas će u Dalmaciji te na istoku prevladavati sunčano i vruće. U zapadnim krajevima uz umjerenu naoblaku te umjeren do jak sjeveroistočni vjetar temperatura će biti uglavnom niža od 30 stupnjeva. Poneki pljusak moguć je sve do subote uz ponovno porast temperature zraka. Na Jadranu će zapuhati jaka bura, najprije na sjevernom dijelu, u četvrtak i duž ostalog dijela obale, a onda će vjetar oslabjeti. Prevladavat će sunčano i vruće uz mogućnost za poneki pljusak uglavnom u subotu na sjevernom dijelu.


Sutra ipak treba biti na oprezu jer će najprije na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena i jaka bura, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti, osobito na sjeverozapadu. Za područje Kvarnera proglašen je žuti stupanj meteoalarma s upozorenjem na olujni vjetar. Pritom će i dalje u većini krajeva prevladavati sunčano.


Frontalni poremećaj sutra će glavninom biti sjevernije od naših krajeva, ali će ipak pritjecati hladniji zrak, a nešto vlage doći će i do zapadnih krajeva Hrvatske. Stoga će na istoku zemlje uz sunčano vrijeme poslijepodnevna temperatura ipak biti koji stupanj niža, uglavnom između 29 i 32 stupnja.




Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Umjerenog, povremeno i jakog sjeveroistočnjaka bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će sunčano, povremeno uz malu i umjerenu naoblaku. Uz jači razvoj oblaka, ponajprije uz granicu sa Slovenijom, prema večeri mala je mogućnost pokojeg pljuska.


Jutro malo toplije, a najviša dnevna temperatura uglavnom niža od 30 stupnjeva.


Na sjevernom Jadranu te u Lici i Gorskome kotaru prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Prema večeri uz lokalo jači razvoj oblaka moguć je poneki pljusak, uglavnom u gorskim krajevima i unutrašnjosti Istre. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. More malo do umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura između 25 i 29, na Jadranu od 30 do 32.


Na srednjem Jadranu sunčano i vruće, a samo u unutrašnjosti Dalmacije može biti umjerenog razvoja oblaka. Zapuhat će umjerena, na dijelu srednjeg Jadrana i jaka bura. Bit će vruće uz najvišu temperaturu uglavnom između 32 i 35 stupnjeva.


Vruće će biti i na jugu uz pretežno sunčano, često i posve vedro. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a navečer i u noći na srijedu zapuhat će bura.


Sljedećih dana vrućina će ipak malo popustiti, osobito u zapadnim krajevima. Bit će pretežno ili djelomice sunčano, a na zapadu, osobito u gorju, može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. U četvrtak će vjetar oslabjeti uz postupni porast temperature pa će u subotu ponovno u većem dijelu unutrašnjosti biti vruće.


U Dalmaciji će sljedećih dana prevladavati sunčano i vruće. Na sjevernom Jadranu uz umjerenu naoblaku moguć je poneki pljusak. U četvrtak će još puhati umjerena i jaka bura, a zatim će vjetar oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.


Dakle, sutra će osobito u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima vrućina ipak malo popustiti, a treba računati i na povremeno jak vjetar, piše HRT.