Obljetnica Oluje

Na proslavi u Kninu proletjet će tri izraelska borbena zrakoplova F16 koji su danas stigli u Hrvatsku

Hina

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, izraelske avione dočekao je avion MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon čega ih je dopratio do zrakoplovne baze



Tri izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 Barak prvi put su u četvrtak oko 15 sati sletjela u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu, izvijestio je MORH.


Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, izraelske avione dočekao je avion MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon čega ih je dopratio do zrakoplovne baze.


Riječ je višednevnom prijateljskom posjetu Zračnih snaga Države Izrael Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.




Tijekom posjeta Hrvatskoj ti će avioni sudjelovati i u programu obilježavanja Vojno-redarstvene operacije Oluja u nedjelju 5. kolovoza tako što će  nadletjeti Knin, u kojem se održava središnja proslava, potvrdio je na konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković.


Vlada je krajem ožujka jednoglasno donijela odluka o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna, pri čemu je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio kako je to jedna od najvećih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata.



Premijer je na konferenciji odbacio tezu da su govori na proslavi Dana pobjede i dana domovinske zahvalnosti u nedjelju u Kninu planirani u osam ujutro kako se ne bi suočio sa zvižducima i nezadovoljstvom građana, a potvrdio je i informaciju da će na proslavi u Kninu proletjeti tri izraelska borbena zrakoplova F16.


“Ta teza ne stoji uopće i ne znam zašto je postavljate”, kazao je Plenković na konferenciji za novinare odgovarajući na novinarski upit boji li se zvižduka budući da su govori na glavnom trgu u Kninu organizirani za osam sati ujutro.


“Ove godine je došle do modifikacije, neke od braniteljskih udruga su bile sklone tome da što veći broj ljudi može biti prisutno kada se drže govori i s obzirom na procjenu temperature koja se očekuje u nedjelju u Kninu, s obzirom na iskustvo ranijih godina i s obzirom da je Sinjska alka istoga dana, odlučeno je da govori na trgu budu ujutro”, rekao je Plenković.



Nakon toga slijedi program na Kninskoj tvrđavi,  a potom i prelet izraelskih zrakoplova F16 iznad Knina, potvrdio je premijer informaciju koja je iscurila u medije i koja je trebala biti posebno iznenađenje.


Dodao je da koncepciju proslave Dana pobjede i dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kontinuirano godinama rade tri ministarstva, Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo unutarnjih poslova, te da ni on ni predsjednik Sabora niti predsjednica Hrvatske nisu imali nikakve sugestije niti zamjerke.