Radarska kontrola

Na ovim lokacijama već počelo kažnjavanje zbog prebrze vožnje

Darko Pajić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Nije planirano nikakvo probno razdoblje u kojem bi postojala tolerancija za vozače uhvaćene u prekoračenju brzine, saznajemo u MUP-u



RIJEKA  Kažnjavanje je počelo! U Rijeci, Zagrebu i Osijeku od početka ovog tjedna počela je kontrola i kažnjavanje prebrze vožnje na ukupno 30 lokacija u ova tri grada.


Kako doznajemo iz MUP-a, nije planirano nikakvo probno razdoblje u kojem bi postojala tolerancija za vozače uhvaćene u prekoračenju brzine, što znači da će vrlo brzo na kućne adrese vlasnika vozila početi stizati kazne na temelju registarskih oznaka, koje će registrirati kamere.


Od ukupno 15 radara, koje je nabavio MUP, po pet radara nalazi se na već poznatim lokacijama u Rijeci, Zagrebu i Osijeku, uglavnom na stupovima javne rasvjete, podvožnjacima, nadvožnjacima ili u tunelima.



1. Kostrena-Doričići D8, 50 metara poslije raskrižja s naseljem Doričići (kretanje vozila u smjeru juga) – nosač na stupu javne rasvjete2. Tunel Pećine D-404 prije kod isključenja za Tower centar (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na zidu tunela3. Riječka obilaznica A7, kod čvorišta Draga (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu portala 4. Riječka obilaznica A7, 650 metara prije čvora Diračje (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete5. Riječka obilaznica A7, 50 metara prije ulaza u tunel Škurinje II (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete6. Zvonimirova ulica D8, kod crpke CRODUX-a (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete7. Liburnijska ulica D8 (kretanje vozila u smjeru Rijeke) – nosač na prvom stupu željezničkog nadvožnjaka8. Zvonimirova ulica D8, kod kućnog broja 14, nasuprot crpke CRODUX-a (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete9. Ljubljanska cesta kod kućnog broja 4 (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete10. Nova cesta, kod Gradske toplane Rijeka (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete


Promijeniti navike


Kućišta i kamere su vidljivi te su ih vozači mogli već primjetiti, ali niti u jednom trenutku nije moguće znati gdje se kamere točno nalaze, jer će se one po potrebi izmještati. U Rijeci, Zagrebu i Osijeku nalazi se po pet kamera, koje će se premještati u kućišta na ukupno 10 lokacija u svakom gradu.


 Za Riječane bi svakako najveći rizik od kažnjavanja mogle biti nadzorne kamere na riječkoj obilaznici, gdje je mnogim vozačima već u navici vožnja iznad dozvoljenih brzina, koja je u skladu s dobrim uvjetima na četverotračnoj brzoj cesti.



1. Slavonska avenija u visini raskrižja ulice M. Sachsa (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete (stup se nalazi između sjevernog i južnog kolnika) 2. Ulica Dubrava (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete kod raskrižja sa ulicom II Poljanice3. Avenija Marina Držića (kretanje vozila u smjeru jug) – nosač na stupu javne rasvjete (stup se nalazi s lijeve strane kolnika) ispred petlje sa Slavonskom avenijom4. Aleja grada Bologne (kretanje vozila u smjeru zapada Gajnice-Zaprešić) – nosač na stupu javne rasvjete5. Aleja grada Bologne  (kretanje vozila u smjeru istoka Zaprešić-Gajnice) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7 m.6. Zagrebačka obilaznica A3 (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu portala sa promjenjivom prometnom signalizacijom na 34. kilometru7. Slavonska avenija  (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete na ulazu u podvožnjak ispod Savske ceste8. Žerjavinec, Omladinska ulica ispred kućnog broja 8 (kretanje vozila u smjeru istok) – stup s betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika 9. Čeglje D1, neposredno ispred kućnog broja 12 (kretanje vozila u smjeru sjevera) – stup s betonskim temeljem10. Pavučnjak D1 ispred kućnog broja 59 (kretanje vozila u smjeru juga) –  nosač na stupu javne rasvjete


Stoga je još jednom potrebno upozoriti da se radari nalaze na čvoru Draga (smjer kretanja od Sv. Kuzma prema Orehovici), neposredno prije čvora Diračje (smjer kretanja prema Opatiji), te kod ulaza u tunel Škurinje 2 (smjer kretanja prema istoku).


Jurnjava i opasna vožnja česta je bila i na Novoj cesti, gdje se također nalazi radar, a mnoge bi mogao prevariti i radar postavljen u tunelu Pećine na cesti D-404, točno na izlazu prema Tower centru. Popis ovih i ostalih lokacija svakako je potrebno dobro upamtiti i početi mijenjati vozačke navike, jer kazne nisu simbolične, čak niti kad je riječ o najmanjoj predviđenoj kazni u iznosu od 300 kuna. Za najteže prekršitelje predviđene su kazne u maksimalnom iznosu od 15.000 kuna.    


1. Feričanci D2, ulica Petrovac nasuprot kućnog broja 86 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika2. Podravska moslavina D34, Strossmayerova kod kućnog broja 107 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika3. Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin, (kretanje vozila smjer Osijek-Đakovo) – stup sa betonskim temeljem4. Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin (kretanje vozila smjer Đakovo-Osijek) – stup sa betonskim temeljem5. Čret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca nasuprot kućnog broja 110 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem6. Čret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca kod kućnog broja 38 (kretanje vozila u smjeru zapada) – stup sa betonskim temeljem7. Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 239 (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete8. Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 320 (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete9. Čeminac D7, ulica Stjepana radića kod kućnog broja 6 (kretanje vozila u smjeru juga) – stup sa betonskim temeljem10. Čeminac D7, ulica Stjepana radića nasuprot kućnog broja 76 (kretanje vozila u smjeru sjevera) – stup sa betonskim temeljem


Smanjiti brzinu


U MUP-u planiraju sutra održati i konferenciju za novinare na kojoj će javnost upoznati s projektom čiji je najvažniji cilj preventivno djelovati u cilju smanjenja broja prometnih nezgoda na cestama. Za nabavku uređaja izdvojeno je 4,68 milijuna kuna i riječ je o sredstvima osiguranima iz Nacionalnog programa za sigurnost prometa na cestama.


Riječ je o svojevrsnom nastavku akcije postavljanja uređaja za nadzor brzine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su četiri uređaja postavljena u Imotskom, Sinju i Makarskoj, te još šest na području Splita. Sada su radarima pokrivene odabrane lokacije na području sva četiri najveća hrvatska grada.


Najbolja preporuka svim vozačima stoga glasi – smanjite brzinu u naselju ili barem upamtite lokacije na kojima zbog prebrze vožnje prijeti kazna.