Zanimljiv zaplet

NOVI DETALJ SUKOBA Plenković novog ravnatelja Plitvičkih jezera stavio i u povjerenstvo za lički HDZ

Dražen Ciglenečki

Nevjerojatno je da je Plenković stavio u povjerenstvo Tomislava Kovačevića s obzirom na to da je i on pokušavao uvjeriti javnost da je Kovačević postao ravnatelj isključivo na temelju stručnih kvalifikacija 



ZAGREB Nakon što je u petak na sjednici Predsjedništva HDZ-a jednoglasno donijeta odluka o raspuštanju Županijskog odbora Ličko-senjske županije, moralo se još odrediti povjerenstvo koje će upravljati strankom u ovoj županiji i u roku pola godine organizirati izvanredne izbore.


– Slažete li se sa sastavom povjerenstva, upitao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković prisutne. Niti jedan član Predsjedništva, uključujući i Darka Milinovića, nije imao primjedbi, pa je i o ovome odlučeno konsenzualno. Na čelu povjerenstva koje broji 11 članova je Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave, ali najzanimljivijiji je podatak da je u to tijelo ušao – Tomislav Kovačević. Riječ je o novom ravnatelju Nacionalnog parka Plitvička jezera, čije je imenovanje i izazvalo pobunu HDZ-a Ličko-senjske županije i val ostavki, od kojih je najzvučnija bila Milinovićeva na dužnost predsjednika Županijskog odbora. Upravo je nevjerojatno da je Plenković stavio u to povjerenstvo Kovačevića, s obzirom na to da je i premijer pokušavao uvjeriti javnost da je on postao ravnatelj isključivo na temelju svojih stručnih kvalifikacija, kao najbolji kandidat koji se prijavio na javni natječaj.


»Obični član« 


Kovačević se osobno prije nekoliko dana u izjavi za Hinu predstavio kao običan član HDZ-a, koji »nije politički angažiran«. Vrlo brzo se, međutim, zahvaljujući tome što ga je Plenković uvrstio u povjerenstvo HDZ-a Ličko-senjske županije, potvrdilo da je Kovačević itekako aktivan u stranci. Uostalom, on je potpredsjednik HDZ-ovog odbora za poduzetništvo i obrt.




Među ličkim HDZ-ovcima koji su se pobunili protiv odluke da Kovačević bude ravnatelj Nacionalnog parka s oduševljenjem je prihvaćen njegov ulazak u povjerenstvo.


– Ovo kao da je netko podmetnuo Plenkoviću. Sad je potpuno jasno da smo cijelo vrijeme bili u pravu. Javni natječaj je bio tek formalnost, Kovačević je još prije tri mjeseca govorio da će biti ravnatelj. On je stranački čovjek i prijatelj ministra Tomislava Ćorića i na osnovu toga je odabran za ravnatelja, a ne zato što je nekakav stručnjak. Mi smo smatrali da su neki drugi kandidati kvalitetniji, posebno Antonija Dujmović, koju je početkom studenoga prošle godine Ćorić imenovao vršiteljicom dužnosti ravnateljice Nacionalnog parka Plitvička jezera. Nikad nismo dobili odgovor na pitanje po čemu je to ona manje stručna nego Kovačević – rekao nam je jučer jedan od ljudi iz raspuštenog Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije. Naš sugovornik ističe da ministar Ćorić nije govorio istinu da protiv Antonije Dujmović postoji neka kaznena prijava, jer je onda »sigurno ne bi stavio za v.d. ravnateljice«.


Politički utjecaj 


U četvrtak su, osim Milinovića, ostavke podnijeli predsjednici svih HDZ-ovih gradskih i općinskih odbora na prostoru Ličko-senjske županije te šefovi stranačkih zajednica mladeži, žena, branitelja i utemeljitelja. No, nakon što je raspušten Županijski odbor, svi su oni, kako doznajemo u dogovoru s Milinovićem, povukli te ostavke i nastavljaju normalno djelovati. To znači da Plenković u ovoj županiji ima unutar HDZ-a i dalje vrlo izraženu opoziciju. Što se, pak, Milinovića tiče, on sada ima na raspolaganju do šest mjeseci za razmišljanje hoće li se kandidirati za predsjednika Županijskog odbora. U sadašnjim okolnostima njegova je velika prednost to što je član Predsjedništva HDZ-a, pa će se u tom forumu i ubuduće moći zalagati da se »više sluša stranačku bazu«. U idućem će razdoblju baš to, politički utjecaj lokalnih organizacija, biti jedna od glavnih tema rasprava u HDZ-u.