Istraživanje

NOVI CRO DEMOSKOP Rejting HDZ-a pao za preko 2 posto, rasla potpora SDP-u i Živom zidu

Zdenko Duka

Ilustracija Davor Kovačević

Ilustracija Davor Kovačević

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je Plenković s izborom od 24,4 posto



Da su sada izbori HDZ bi bio relativni pobjednik, no u odnosu na mjesec dana ranije, rejting HDZ-a pao je čak 2,1 posto. CRO Demoskop, mjesečno istraživanje agencije Promocije plus provedeno od 3. do 6. travnja, pokazuje da je HDZ prva stranka s izborom od 26,8 posto (prema 28,9 posto iz ožujka). SDP je drugi s izborom od 21,1 posto (u odnosu na 20,8 iz ožujka). Živi zid je treći s 11,2 posto (prema 10,9 posto iz ožujka) a Most četvrti s 8,1 posto (u ožujku je bilo 7,1).


Tako su sve tri prateće stranke porasle u rejtingu, a pad HDZ-a je dosad najveći mjesečni pad nakon posljednjih parlamentarnih izbora i njegov najniži rejting od tada. 


Na ljestvici rejtinga političkih stranaka nakon vodećeg četverca, Neovisni za Hrvatsku su na petom mjestu s izbornom podrškom od 2,4 posto (prije mjesec dana 2,5 posto). Slijedi HSS s 2,1 posto (u ožujku 2,4 posto). Podršku između jedan i dva posto bilježi sedam stranaka: BM 365 (2 posto), HNS (1,9 posto), Pametno (1,6 posto), IDS (1,6 posto), HSU (1,5 posto), Glas (1,2 posto) i HSP AS (1,1 posto). Dvije su stranke s izborom manjim od 1 posto: HDSSB (0,6 posto) i HSLS (0,4 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,1 posto. I u ovomjesečnom je istraživanju zabilježen relativno visoki udio neodlučnih birača koji sada iznosi 14,5 posto (prema prošlomjesečnih 14,7 posto).




Prvi put poslije parlamentarnih izbora, mjerene su i moguće koalicije pa koalicija HDZ-HNS ima 24,6 posto a SDP-HSS-HSU 21,6 posto. Još dvije koalicijske liste prešle bi zamišljeni izborni prag na nacionalnoj razini (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica): desna koalicija Neovisni za Hrvatsku-HSP AS-HKS s izborom od 6,1 posto i Amsterdamska koalicija s izborom od 6 posto.


Nakon tri mjeseca na vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara se vratio »Nitko« (niti jedan političar) s izborom od 19 posto. Na drugom se mjestu nalazi predsjednica Grabar Kitarović s izborom od 16,5 posto (u ožujku 16,9 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11 posto izbora (u ožujku 12,5 posto).


Slijede dva čelnika Živog zida: Ivan Pernar s 6,2 posto i Ivan Sinčić s 5,8 posto.


Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je Plenković s izborom od 24,4 posto (u odnosu na 22,7 posto iz ožujka). Drugo mjesto dijele »svi političari« s izborom od 13,7 posto a na trećem mjestu je Davor Bernardić s izborom od 9,4 posto.


Smjer kretanja zemlje (pokazatelj društvenog optimizma) podupire 15,2 posto građanki/građana (prema 17,6 posto iz ožujka) a 77 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 72,2 posto iz ožujka.


Sukobi u vezi Istanbulske konvencije bili su događaj mjeseca za 32,5 posto ispitanika.