Juriš na državne nekretnine

NIKAD DOSTA NEKRETNINA: Ministar Marić i nadbiskup Barišić potpisali ugovor o darivanju Crkvi nekretnine na Dračevcu vrijedne 84 milijuna kuna

Hina

foto: Sergej Drechsler

foto: Sergej Drechsler

Po Marićevim riječima, darivanjem Crkvi zemljišta na Dračevcu za izgradnju Katoličkog odgojno-obrazovnog centra, Vlada i Ministarstvo državne imovine potvrđuju svoju filozofiju "da imovina treba služiti ljudima" i tim primjerom se potvrđuje "da je imovina Republike Hrvatske čuvarica života i budućnosti", a grad Split "opredijeljenost za obnovu vrijednosti od kojih je sazdan".



SPLIT – Ministar državne imovine Goran Marić i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić potpisali su u petak ugovor kojim država daruje Katoličkoj crkvi na površini od gotovo 31.000 metara četvornih bivše vojarne Dračevca nekretnine vrijedne 84 milijuna kuna.


Ugovor je potpisan dva mjeseca nakon odluke Vlade na sjednici u Splitu 4. svibnja po kojoj se dio bivše vojarne Dračevca daruje Splitsko-makarskoj nadbiskupiji za potrebe osnutka Katoličkog odgojno-obrazovnog centra.


Kako je obrazloženo, na temelju Ugovora o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske, tim činom RH daruje Crkvi zamjensku nekretninu za nekretnine koje nije moguće “u naravi” vratiti Katoličkoj crkvi a koje su joj oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vlasti.




“Katoličkoj crkvi komunistička je vlast oduzela toliko imovine kao što to nikad i nigdje u povijesti nije zabilježeno. Republika Hrvatska daruje ovo zemljište Crkvi kako bi dijelom nadoknadila ono što joj je oduzeto i ovaj iznos u vrijednosti od 84 milijuna kuna se odbija od ukupne oduzete imovine kao dio te imovine”, objasnio je ministar Marić.


Po njegovim riječima, povjerenstvo koje je zaduženo za povrat imovine Katoličkoj crkvi u posljednjih petnaestak-dvadesetak godina “nije baš najbolje funkcioniralo” te je ovo najbolji način kompenziranja oduzete imovine Crkvi.


“Ovo je mala kompenzacija za ono što je Crkvi oteto i oduzeto. Hvala Bogu da je prošlo vrijeme otimačine i nadamo se kako se ono više nikad neće vratiti”, rekao je ministar državne imovine i dodao kako još ima “dosta za realizaciju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske”.


Po Marićevim riječima, darivanjem Crkvi zemljišta na Dračevcu za izgradnju Katoličkog odgojno-obrazovnog centra, Vlada i Ministarstvo državne imovine potvrđuju svoju filozofiju “da imovina treba služiti ljudima” i tim primjerom se potvrđuje “da je imovina Republike Hrvatske čuvarica života i budućnosti”, a grad Split “opredijeljenost za obnovu vrijednosti od kojih je sazdan”.


“Hrvatska, nažalost, još trpi lažne dvojbe o svojim vrijednostima, a s ovim pokazujemo da je Hrvatska kršćanska zemlja i da će jedna ovakva imovina, koja je bila desetljećima otuđena, sada biti upotrijebljena za opće dobro. To potvrđuje orijentaciju i Vlade RH i Ministarstva državne imovine”, rekao je ministar Goran Marić prigodom današnjeg potpisivanja ugovora u Splitu.U bivšoj vojarni Dračevcu godinama je smješten splitski Općinski sud, a ministar Marić je rekao kako su u tijeku aktivnosti da se pronađe novi prostor u koji će biti premješten. Nadbiskup Barišić ocijenio je današnje potpisivanje ugovora o darivanju zemljišta Crkvi na području bivše vojarne Dračevca povijesnim događajem.“Prisustvujemo jednom povijesnom događaju i povijesnom datumu koji je važan za budućnost Splitsko-makarske nadbiskupije, Crkve i našeg društva”, istaknuo je nadbiskup Barišić prigodom potpisivanja ugovora s ministrom Marićem. Nadbiskup je zahvalio Vladi koja je, kako je rekao, “imala sluha za ovaj izazovni projekt”, a u njoj, dodao je, na osobit način zahvaljuje ministru Mariću koji je, kad je čuo za taj projekt, rekao da će se koliko god bude mogao zauzeti za njegovu realizaciju.Po riječima nadbiskupa Barišića, današnji ugovor je “radosna vijest” za mnoge obitelji, Grad Split i Splitsko-makarsku nadbiskupiju jer će se na temelju njega zapušteni i devastirani prostor Dračevca moći oplemeniti za buduće naraštaje tako što će se u njemu njegovati katoličke vrednote koje su univerzalne te osposobljavati stručnjaci.“Naše su želje da Katolički odgojno-obrazovni centar u Dračevcu stvara ozračje domoljubne dimenzije gdje će ljudi rasti”, rekao je nadbiskup Barišić, ističući da će on pridonijeti i zaustavljanju odlaska mladih iz Domovine.Katolički odgojno-obrazovni centar u Dračevcu, osim osnovne škole, imat će i dječji vrtić s posebnom jedinicom za djecu s posebnim potrebama te srednju školu i druge sadržaje koji će ga učiniti suvremenim. Planirana je, kako je navedeno, i gradnja sportske dvorane, vanjskih igrališta, kuhinje i menze za cjelodnevni boravak djece i mladih te kuhinje koja će opskrbljivati Caritasovu pučku kuhinju i njezine korisnike.“Ovaj moderni kamp će biti cjelogodišnja oaza, kako za učenje, tako i za rekreaciju, sport i susrete mladih”, navodi se u pisanom materijalu o tom budućem centru.