Nastavak konfuzije

NIJE SPOSOBAN VODITI STRANKU Nezadovoljnici o razlozima zbog kojih “Bernardić mora otići”

Zlatko Crnčec

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

Nažalost došli smo u situaciju u kojoj će se na kraju dogoditi da će ili on biti smijenjen ili ćemo mi napustiti stranku, kaže jedan od nezadovoljnika. Drugi nabraja zadnje Bernardićeve gafove



Koliko je trenutačna situacija u SDP-u konfuzna, pokazuje i jučerašnji slučaj. S jedne strane aktualni predsjednik SDP-a, Davor Bernardić govori o tome da nije uspio još jedan pokušaj njegovog opoziva, a s druge nezadovoljnici njegovim načinom vođenja stranke tek najavljuju pokušaj njegova detroniziranja.


Događanja u SDP-u ponovo su u zadnje vrijeme na naslovnicama novina nakon što je stranka podigla kredit bez dozvole nadležnih stranačkih tijela i Bernardićeve ženidbene čestitke krajnje desnom novinaru Velimiru Bujancu. Točka na »i« bio je Bernardićev gaf na ovotjednom saborskom zasjedanju kada je napao Državni zavod za reviziju zbog toga jer u svom izvješću o radu nije spomenuo korupciju. Zaboravio je Bernardić samo to da se izvješće odnosi na razdoblje vladavine SDP-a kada je na čelu Vlade bio tadašnji predsjednik stranke Zoran Milanović.


– Istina je da bi se u najgoroj varijanti možda mogao i dogoditi raskol stranke mada u to ne vjerujem, ali se naprosto ovako više ne može dalje. Bero ne zna voditi stranku niti je za to sposoban. Nažalost došli smo u situaciju u kojoj će se na kraju dogoditi da će ili on biti smijenjen ili ćemo mi napustiti stranku, kaže jedan od nezadovoljnika. Drugi nabraja zadnje Bernardićeve gafove.




– Recimo raspusti organizaciju u jednoj gradskoj četvrti u Zagrebu jer su kao koalirali sa strankom Milana Bandića, a onda izađe fotografija kako se privatno druži s njim. Pa onda ovaj slučaj s Bujancem koji nikom nije jasan. Ili ovo uvjetovanje izbora tri nova suca Ustavnog suda time da HDZ mora pristati na saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru što je predložio na svoju ruku. Pa onda predsjedništvo ublaži tu odluku da bi on kasnije opet na svoju ruku cijelu priču vratio na početak, kaže drugi nezadovoljnik.


Konvencija do kraja godine


Kako se može neslužbeno doznati, nezadovoljnici smatraju da je izvještajna konvencija SDP-a koja bi se po Statutu morala održati do kraja ove godine dobra prilika da se zatraži glasovanje o povjerenju predsjedniku stranke. U slučaju da Bernardić ne dobije većinu glasova održali bi se novi izboru za šefa stranke kojeg bi izravno birali svi članovi stranke. Moguće je da bi se na spomenutoj konvenciji moglo održati glasovanje i o povjerenju najvišim tijelima stranke. U slučaju da se i njima iskaže nepovjerenje održali bi se izbori za sve čelne funkcije u stranci, i to paralelno s izborima u lokalnim stranačkim organizacijama koji se ionako moraju odraditi u roku od godinu dana od održavanja lokalnih izbora. Nezadovoljnici su se bojali da bi Bernardić možda mogao pokušati eskivirati održavanje konvencija do kraja godine na način da prije nje raspiše izbore za lokalne organizacije stranke. Međutim, on je sam na jučerašnjoj konferenciji za novinare javno rekao da će se konvencija sigurno održati do kraja godine jer je to statutarna obveza.


Međutim, sve ove kombinacije zasad su samo na papiru jer iako se na njoj radi, zasad nema jasne i definirane koalicije koja bi povezala dovoljan broj županijskih organizacija čiji bi izaslanici na izvještajnoj konvenciji izglasali nepovjerenje Bernardiću. Napraviti takvu koordinaciju nije baš lagan posao, tim više što u ovom trenutku nije do kraja jasno tko bi bio taj koji bi se na eventualnim unutarstranačkim izborima suprotstavio Bernardiću.


Jedini je javno dosad svoju kandidaturu još u lipnju ove godine najavio nekadašnji ministar rada i mirovina Mirando Mrsić na sjednici Glavnog odbora SDP-a, prvoj nakon lokalnih izbora. Tom je prilikom Mrsić pozvao Bernardića da da ostavku na mjesto predsjednika stranke te istovremeno najavio kandidatu za šefa SDP-a na sljedećim izborima za prvog čovjeka stranka ma kada oni bili.


– Naši članovi i građani zahtijevaju promjene, da se SDP mijenja. Ali na Glavnom odboru te želje nisu naišle na plodno tlo. No, šutnja je završena. Nastavit ću i dalje govoriti i očekujem da će iza mene stati svi koji žele da SDP bude bolji, rekao je tada Mrsić. Njegova kandidatura navodno nije naišla na veliku potporu, ali to ne mora ništa značiti budući da je situacija u stranci tada bila prilično nejasna što se tiče odnosa snaga. Kao što je uostalom i sada. Tako da nije nemoguće da Mrsić ipak postane točka okupljanja nezadovoljnika koji bi pokušali smijeniti Bernardića. Mrsić i Bernardić nisu u dobrim odnosima već jako dugo što se vidjelo i na izborima za predsjednika zagrebačkog SDP-a u studenom 2013. godine. Bernardić je pobijedio već u prvom krugu i Mrsića i Gordana Marasa. Međutim, na naknadnoj konvenciji zagrebačkog SDP-a kada su se birala ostala stranačka tijela veliki dio izaslanika, uključujući i Mrsića, napustio skup jer su smatrali da su Bernardić i njegova ekipa unaprijed odredili tko će ući u koje stranačko tijelo.


Kompromisni kandidat 


Drugi mogući kandidat jest aktualni potpredsjednik stranke Peđa Grbin. On u ovotjednom razgovoru na izravno pitanje novinara nije isključio mogućnost da bi se u određenim okolnostima mogao kandidirati za predsjednika stranke. Njegov je istup na Novoj TV bio dosad najsnažniji javni napad na Bernardića koji je zaoštrio stanje u stranci. Često se u ovakvim slučajevima, ako se ide na smjenu čelnika stranke, poseže za kompromisnim kandidatom, nekim tko bi mogao pomiriti obje suprostavljene frakcije.


Dio stranke stoga je pogledao prema Siniši Hajdašu Dončiću, ali se on u ovom slučaju nije oglasio. Dončić dolazi iz Krapinsko-zagorska županije u kojoj SDP ima župana. Jedina je to županija, naravno uz SDP-ovu tvrđavu u Primorsko-goranskoj, u kojoj SDP ima župana što Hajdašu daje jako dobar status unutar stranke. On dosad nije ni najmanjom naznakom javno dao do znanja da ga zanima funkcija.


Sljedećeg bi se tjedna trebala održati nova sjednica predsjedništva stranke na kojoj će neki nezadovoljnici iznijeti neke svoje prijedloge. Oni će biti na kraju sazivanja izvještajne konvencije što otvara mogućnost da se na njoj otvori pitanje povjerenja Davoru Bernardiću.


U SDP-u kažu da situacija ipak nije toliko bezizlazna zbog toga što do sljedećih izbora na državnoj razini, onih za predsjednika Republike, ima još dvije i pol godine. Do parlamentarnih izbora ima još više od tri godine tako da stranka ima sasvim dovoljno vremena za konsolidaciju kako god završili ovi recentni unutarstranački sukobi.


Sankcije se ne očekuju


Zasad nitko ne očekuje sankcije prema nezadovoljnicima. Niti prema Grbinu koji je dosad najoštrije napao Bernardića, ali niti prema Milanki Opačić koja je također imala snažan okršaj s Bernardićem na zadnjoj sjednici Glavnog odbora. Ona je zbog svojih istupa kada se još nije znalo hoće li u lipnju Bernardić uspjeti skupiti parlamentarnu većinu ostala bez pozicije potpredsjednice Sabora.