Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Državni zavod za statistiku

NEOČEKIVANO Industrijska proizvodnja pala za 1,3 posto

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2018. u 13:32 2018-05-29T13:32:53+02:00

 Prema u utorak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u travnju pala 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skliznula 1,3 posto

ZAGREB Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala 1,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je slabiji podatak nego što se očekivalo i već peti pad u posljednjih šest mjeseci.

 Prema u utorak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u travnju pala 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skliznula 1,3 posto.

 To je pad drugi mjesec zaredom i slabiji podatak nego što se očekivalo. Od tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih dvoje očekivalo je rast proizvodnje u travnju do 2,9 posto na godišnjoj razini, dok je jedan predviđao pad od 1,6 posto.

 Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u posljednjih šest mjeseci pala u njih pet. U tom je razdoblju proizvodnja porasla samo u veljači, za 3,3 posto.

 »Razmjerno nepovoljna kretanja u industriji započela su još u posljednjem tromjesečju 2017. Osim toga, na usporavanje trenda djelomice je upućivao pokazatelj poslovnog optimizma u industriji koji bilježi pad od ožujka. Nadalje, pad potražnje za domaćim proizvodima dolazi i od usporavanja gospodarske aktivnosti na hrvatskim izvoznim tržištima«, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

 U travnju je na godišnjoj razini najviše pala, za 12,2 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 4,4, a energije 0,3 posto.

 S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 3,8, a intermedijarnih proizvoda za 1,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

 U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 0,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

 To »jasno ukazuje da je gospodarstvo, unatoč solidnom rastu osobne potrošnje, blago usporilo s rastom«, poručuju analitičari RBA.

 U prošloj je godini industrijska proizvodnja porasla za 1,9 posto.

 »Stopa rasta industrijske proizvodnje u prosjeku će tijekom 2018. biti nešto niža od prošlogodišnje odražavajući usporavanje gospodarske aktivnosti i u Hrvatskoj i u EU«, zaključuju analitičari RBA.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.