Rasprava o prijedlogu opoziva

Mrak Taritaš u Saboru: ‘Ivica Todorić je politički uzgojen, a ne politički progonjen; glasat ćemo za opoziv Vlade’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Vlada je odlučila svoju sudbinu vezati uz 'lex Agrokor' i Ramljaka i trajat će točno onoliko koliko će trajati taj zakon i posao tog činovnika", poručila je Mrak Taritaš zaključivši da je u ovom trenutku najmoćniji čovjek u državi jedan činovnik i da je budućnost Hrvatske stavljena njegove ruke



ZAGREB Nakon više od šest sati od početka rasprave o oporbenom prijedlogu opoziva Vlade, zbog stotinjak replika na izlaganja Davora Bernardića (SDP), u ime predlagatelja, te premijera Andreja Plenkovića, na red su došle i rasprave zastupničkih klubova.


 


Anka Mrak Taritaš u ime Kluba zastupnika GLAS/HSU odmah je najavila da će glasati za nepovjerenje Vladi.




Ustvrdila je da je Agrokor nastao zahvaljujući crony, odnosno, rođačkom kapitalizmu, a onda se dogodilo da su “stvari izmakle kontroli”.


Ivica Todorić nije politički progonjen nego politički uzgojen, rekla je te dodala kako je on svojim potpisom predao Agrokor u ruke državi kojim sada upravlja državni činovnik Ante Ramljak, a sve njegove promašaje građani će platiti kroz proračun.


“Vlada je odlučila svoju sudbinu vezati uz ‘lex Agrokor’ i Ramljaka i trajat će točno onoliko koliko će trajati taj zakon i posao tog činovnika”, poručila je Mrak Taritaš zaključivši da je u ovom trenutku najmoćniji čovjek u državi jedan činovnik i da je budućnost Hrvatske stavljena njegove ruke.


Hajdaš-Dončić (SDP): Vlada radi za interesne krugove i lobije, a ne za građane


U ime Kluba zastupnika SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kazao je da je strvinarski fond Knighthead poznat po kupovini duga Argentine, a završilo je tako da je fond tužio Argentinu. Ocijenio je kako treba očekivati brojne tužbe zato što je ‘lex Agrokor’ nešto između stečaja i izvlaštenja, čime je omogućeno gradiranje vjerovnika.


Po njegovu mišljenju cijela se priča svodi na ortački kapitalizam, interesne krugove i lobije i Vlada radi u njihovu interesu, a ne u interesu građana.


Hajdaš Dončić pitao je na kraju zastupnike HNS-a i manjina podržavaju li Vladu koja donosi takve zakone, koja tolerira radikalne ekstremiste, ne ratificira Istanbulsku konvenciju, onemogućuje povratak Srba u Knin, a sve zastupnike zapitao podržavaju li Vladu koju ne podržava 80 posto građana.


Bačić (HDZ): Prijedlog SDP-a za opozivom vlade skromni je uradak


Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a prijedlog SDP-a za opoziv Vlade nazvao je “skromnim uratkom” i ustvrdio da ne zna čije interese SDP zastupa, spočitnuvši im da u toj stranci “lijeva ne zna što radi desna”. Rekao je da je “skromni uradak” SDP-a nastao kao rezultat njihovog nezadovoljstva što premijer Andrej Plenković nakon obznane informacije o roll-up kreditu nije odmah došao u Sabor iako je u osam mjeseci ovog saziva u Saboru bio 17 puta, dok je Zoran Milanović u četiri godine bio 32 puta.


Naglasio je da je Zakonom o izvanrednoj upravi spriječen stečaj Agrokora i gospodarskog sustava, te očuvana radna mjesta i da se ne radi o državnom intervencionalizmu već vrsti stečajnog zakona.


“Ovo nije državni intervencionalizam jer je i dalje nadležnost nad sudbinom Agrokora u rukama suda i vjerovnika”, naglasio je Bačić.


Odbacio je i prozivke da se pogodovalo američkom fondu Knighthead. Roll-up kredit za Agrokor potvrdili su Trgovački sud i Visoki trgovački sud u Zagrebu, a o tome se očitovao i londonski sud priznavši izvanrednu upravu, kazao je.


“Nije mi jasno čije interese zastupate, radnika ne, malih dobavljača i OPG-ova ne, vjerovnici vas mole da ih ne zastupate, na kraju ispada da vi zastupate interese Ivice Todorića i Sberbanke”, zaključio je Bačić.


Tijekom rasprave Mostov Nikola Grmoja javio se za povredu Poslovnika, što je predsjedavajući Gordan Jandroković ocijenio neopravdanim i dodijelio mu drugu opomenu zbog čega je do kraja dana izgubio pravo na sudjelovanje u raspravi.


Pupovac: Učimo od Radića i Pribičevića


Milorad Pupovac (Klub zastupnika SDSS-a) u kontekstu “ratova” SDP-a i HDZ-a odnosno optužbi SDP-a za socijalizam i Jugoslaviju, te HDZ-a za kriminalnu privatizaciju i lošu politiku bez osobite koristi, podsjetio je da je na današnji datum, 10. studenoga, sklopljeno primirje Velikog rata, a 11. studenoga stvorena Seljačko-demokratska koalicija (SDK) između Stjepana Radića i Svetozara Pribičevića.


“Dvoje nepomirljivih protivnika Radić i Pribičević su odlučili radi političkih interes to prevladati. Mislim da bismo trebali učiti iz toga”, kazao je.


Pupovac je problematizirao i odgovornost tijela koja su dopustila da dođe do krize Agrokora. “Koja je odgovornost onih koji su bez ikakvih kriterija, banaka, fondova, podržavali tu politiku po temelju obujma poslovanja firme, a ne po stvarnoj dobiti i profitu i hoće li oni na kraju platiti cijenu? I gdje su bili oni koji su bili odgovorni za regulatorne mehanizme?”, upitao je.


Po njegovom mišljenju, neki s pravom govore da je Agrokor bio “pod skutama države i obratno” ali da ovim mjerama više neće biti i da tome treba dati priliku, ocijenivši da na nove izbore nije pametno ići. “Ako netko ima saznanja da je HDZ ili SDP uticao na njih neka to kaže, ali te grupacije aktera imaju ozbiljnu odgovornost za stanje u kojoj se naša zemlja”, poručio je.


Tomislav Panenić (Klub Mosta) postavio je pitanje je li napravljen procjena učinaka Zakona o izvanrednoj upravi pozvavši vladajuće na odgovornost.


Za raspravu o povjerenju Vladi prijavljeno je još šest zastupničkih klubova plus 20-ak zastupnika za pojedinačnu raspravu, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje.