Svladavanje otpora

Mnogi u stranci su listu za europske izbore shvatili kao poruku: ‘To je Plenkovićevo zadnje lomljenje starog HDZ-a’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

»Ova je lista rezultat unutarstranačkih odnosa, njezina glavna poruka je usmjerena prema članstvu i nije rezultat nastojanja da se na izborima osvoji što više mandata. Stranački vrh je siguran da će HDZ na izborima osvojiti pet ili šest zastupnika u Europskom parlamentu i to neovisno o imenima koja će se naći na listi govori jedan od naših sugovornika, slikovito navodeći da je odnos između političkih stranaka takav da će HDZ dobiti pet mandata pa taman bili i konji na listi«, piše Jutarnji



Lista HDZ-ovih kandidata na izborima za Europski parlament u HDZ-u je doživljena kao poruka predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića da je potpuno preuzeo kontrolu nad strankom i da s tim trebaju računati kad se budu sastavljale liste kandidata na idućim parlamentarnim izborima, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


»Proizlazi to iz razgovora s više HDZ-ovaca koji su odabir kandidata, redom osoba koje s iznimkom njih nekoliko nisu poznate široj javnosti, shvatili kao zadnje ‘lomljenje’ HDZ-a i svladavanje mogućeg unutarstranačkog otpora Plenkovićevu načinu vođenja stranke«, navodi dnevnik u broju od ponedjeljka.


»Ova je lista rezultat unutarstranačkih odnosa, njezina glavna poruka je usmjerena prema članstvu i nije rezultat nastojanja da se na izborima osvoji što više mandata. Stranački vrh je siguran da će HDZ na izborima osvojiti pet ili šest zastupnika u Europskom parlamentu i to neovisno o imenima koja će se naći na listi govori jedan od naših sugovornika, slikovito navodeći da je odnos između političkih stranaka takav da će HDZ dobiti pet mandata pa taman bili i konji na listi«, piše Jutarnji.




Dodaju da je atmosfera na Predsjedništvu i kasnije na Nacionalnom vijeću bila komorna. »Kad je Plenković pročitao imena onih koja će predložiti na usvajanje, nitko nije rekao ništa. Jednako je bilo i na Nacionalnom vijeću. Nitko nije imao nikakvu riječ kritike, nikakvo pitanje, ali ni pohvalu. To puno govori kaže drugi sugovornik koji nas uvjerava da odabirom kandidata nisu zadovoljni ni neki Plenkovićevi bliski suradnici u stranci koji su ga aktivno podupirali u dolasku na čelo HDZ-a«.


Ističu i da je problem liste to što imena koja su na njoj ne predstavljaju pravi politički profil HDZ-a, pri čemu se ne misli na to da su trebala biti desnija ili konzervativnija. »Lista jednostavno nije pogodila bit HDZ-ovaca i ne predstavlja ono što naši birači očekuju, bilo u ruralnim ili gradskim sredinama kaže osoba iz stranke koja je također odabir kandidata kojima je na čelu 30-godišnji Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića, doživjela kao poruku da pri kreiranju lista za Sabor predsjednik HDZ-a neće ulaziti u kompromise sa stranačkim strujama koje ne podržavaju njegovu politiku«.


HDZ-ovci koji su nezadovoljni izgledom liste kandidata njihove stranke za Europski parlament, dodaje Jutarnji, ne upiru prstom samo u predsjednika stranke Andreja Plenkovića koji im ovim, kako su shvatili, poručuje da ubuduće na pozicije mogu računati samo oni koji su mu lojalni, nego nezadovoljstvo projiciraju i prema glavnom tajniku stranke i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.


»HDZ-ovi s kojima smo razgovarali o kandidatima njihove stranke za Europski parlament postavili smo pitanje može li se dogoditi da se nezadovoljstvo koje je preplavilo HDZ pretoči u neku reakciju. Redom smo dobili negativan odgovor. Kažu kako Plenkovićevo preuzimanje i autokratsko vođenje stranke može ići do određene točke, ali ne vide mogućnost da mu se do skora suprotstavi bilo tko u stranci«, piše Jutarnji list.