Zagrebačka aktivistica zbog prijetnji napustila grad

Mirjana Mirt: Govore mi da sam četnička kurva, prijete da će me zaklati i baciti u Savu

P. N.

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Na adresu Mirjane Mirt stiglo je oko dvije stotine poruka koje uglavnom sadrže uvrede, ali i vrlo ozbiljne prijetnje, napali su je i u tramvaju pa je sve prijavila policiji



ZAGREB » Zagrebačka aktivistica Marijana Mirt, koja je u javnosti percipirana kao jedna od organizatorica prosvjeda protiv Savske 66, zbog svog aktivističkog angažmana primila je oko dvije stotine poruka koje uglavnom sadrže uvrede, ali i vrlo ozbiljne prijetnje pa i prijetnje smrću. Sa sadržajem prijetnji, odnosno s (virtualnim) adresama s kojih su stigle upoznata je i zagrebačka policija, koja je Marijanu Mirt stoga pozvala na razgovor.


Početkom ovog tjedna aktivistica će, najavila je, otići u središte PU Zagrebačke u Heinzelovu ulicu, kako bi saznala što je poduzeto glede prijetnji koje je zaprimila. Zbog velikog broja prijetnji, ali i nasrtaja koji je doživjela u tramvaju, Marijana Mirt otputovala je izvan Zagreba.


Monstruozne poruke


– Naravno da su me uspjeli uznemiriti. Dobila sam oko dvije stotine poruka. Ne piše u svakoj da će me ubiti, ali u velikom broju poruka prijeti mi se da će me zaklati, baciti u Savu. O uvredama da i ne govorim. Imala sam neugodnosti i u tramvaju. Neki čovjek se zaletio na mene vičući da sam četnička kurva. Na putu prema stanu balavci mi dobacuju da sam ovakva i onakva. Zbog svega toga sam se maknula na nekoliko dana iz Zagreba, kaže za naš list Marijana Mirt.




  Policiji je, kaže, prijetnje prijavila prije »skoro tjedan dana«, ali, tvrdi, nikakve reakcije nije bilo sve dok prijetnje koje su joj upućene nisu objavljene na Internet portalima. Radilo se, podsjetimo, o uistinu monstruoznim porukama: »ku*vetino, prva ćeš dobiti metak u čelo«, »grkljan ću ti rastrgati majku ti *ebem udbašku«, »zatvori se u svoju spilju iz koje si izgmizala, dok ti je još šuplja glavurda na ramenima«, »bliži ti se kraj ku*vetino«, »noć će te progutati«…


  – Kad sam krenula na put policija me pozvala na razgovor. Navodno su počela i neka privođenja zbog prijetnji koje su mi upućene, ali ne znam što se točno događa. O svemu ću se informirati na policiji čim se vratim, ističe Mirt.


Ubojice radnika


Iako je iza nje dugogodišnji aktivistički angažman, s reakcijama poput ovih nakon prosvjeda protiv Savske 66 Marijana Mirt se, kaže, nikad nije susrela. Sugovornicu pitamo o njezinom aktivizmu.


  – Jako dugo sam aktivistica, ne znam ni sama koliko godina. Počelo je zbog ukidanja Latinice, emisije koja se u to vrijeme jedina bavila aktualnostima i kriminalom što se oko nas događa. Prosvjedi za Latinicu bili su moje prve akcije. Ljudi koji me poznaju savjetuju mi da se ne angažiram, kažu – nemoj to raditi, ali ja naprosto nemam izbora. Ne mogu zažmiriti na ono što smatram nepravdom i kao svoju dužnost osjećam da moram pokušati nepravdu spriječiti, kaže sugovornica. Na pitanje o optužbama da iza prosvjeda protiv Savske 66 stoji Zoran Milanović Mirt odgovara da su to besmislice.


  – Zoran Milanović? To nema veze s pameću. Sudjelovala sam u svim prosvjedima protiv Milanovića i njegove Vlade, odnosno protiv rasprodaje javnih dobara. Prosvjedovala sam pred Saborom i Vladom, ne podržavam ni na koji način niti aktualnu vladu, niti oporbu. Mislim da su oni posve isti, da su ubojice radničke klase i ubojice Hrvatske, kaže Mirt.


Ozbiljni »folklor«


Na pitanje zbog čega prosvjeduje protiv Savske 66, sugovornica odgovara:


  – Zato jer smatram da Klemm i HDZ manipuliraju najtežim invalidima. HDZ to čini da bi se domogao vlasti, a Klemm to čini da bi se spasio od progona zbog gospodarskog kriminala za koji je osumnjičen. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…