Poslali im priopćenje

Ministarstvo vanjskih poslova svađa se s austrijskim medijima: ‘Uvredljivo je skup na Bleiburgu zvati ustaškim’

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Zgranuti smo prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, kažu u priopćenju



ZAGREB Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u četvrtak je austrijskim medijima poslalo priopćenje u kojem žali i smatra uvredljivim da se komemorativni skup u Bleiburgu etiketira »fašističkom zabavom«, »najvećim okupljanjem neonacista u EU« ili »skupom ustaša«.


MVEP u priopćenju naglašava kako se grubo poopćavanje u izvješćima medija, kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, doživljava kao bolna uvreda.


Ističe se i kako je pogrešno na temelju nekih pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike obitelji žrtava kao i predstavnike vlade i crkvenih vlasti okupljene na Lojbaškom polju nazivati fašistima.




»Ukazali smo kako se upravo to radilo desetljećima pod komunističkom vlašću: prešućivalo se i ublažavalo ubojstvo desetina tisuća vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj«, poručio je MVEP.


Bleiburg za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava, naglašava Zrinjevac.


»Stoga smo zgranuti prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, što stvara krivu predodžbu o Hrvatskoj i Hrvatima. Krivoj slici o Hrvatskoj doprinose i prigovori da komemoracija na Bleiburškom polju, na kojoj sudjeluje veliki broj vjernika, šteti ugledu Crkve i kako se tu radi o političkoj instrumentalizaciji i dijelu političko-nacionalnog rituala«, kaže se u priopćenju.


MVEP je stoga austrijskim medijima poručio kako se najodlučnije suprotstavlja takvim imputacijama i žurno apelira na distanciranje od jednostranog i neodrživog nametanja krivnje, »što je ne samo u interesu Hrvata u Hrvatskoj već i Hrvata koji žive u Austriji«.


Ovogodišnji prijepori oko Bleiburga počeli su nakon što je Katolička crkva u Koruškoj, točnije dijeceza Gurk-Klangenfurt, odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju zbog toga jer se ona, kako je rečeno, politički instrumentalizira.


Ondje se komemoriraju ubijeni pripadnici vojnih postrojbi ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i civili koji su ih pratili u zbjegu prema Austriji.


Zabrana držanja mise odnosi se, međutim, samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti.


Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja ustaške NDH.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandoković izjavio je u srijedu navečer da će se komemoracija na Bleiburgu održati i da će Sabor biti njezin pokrovitelj jer je glavni cilj da se komemoriraju žrtve.


Napomenuo je kako je isto tako poznato da se zabrana od strane biskupije Gurk Klagenfurt odnosi isključivo na biskupa koji ne može držati misu, ali je može držati svećenik.


»Što će biti u idućim danima – to ćemo vidjeti. Hoće li biti misa, hoće li biti molitva, ali svakako će se održati komemoracija i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj te komemoracije na Bleiburgu«, poručio je Jandroković.


Dodao je da na Bleiburškom polju komemoriraju ubijene vojnike, koji su se predali, ubijene civile, ubijenu djecu i žene koje je ondje jugoslavenska komunistička vojska ubila na vrlo beskurpulozan i mučan način.