Protjerivanjem odgovorili na protjerivanje

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo: Rusija uskraćuje gostoprimstvo jednom hrvatskom diplomatu

Hina

Zgrada ruskog ministarstva vanjskih poslova / Reuters

Zgrada ruskog ministarstva vanjskih poslova / Reuters

»Hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog veleposlanstva u Moskvi«, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova



ZAGREB/MOSKVA Rusija uskraćuje gostoprimstvo jednom hrvatskom diplomatu, rečeno je u petak hrvatskom veleposlaniku u Moskvi, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u sklopu odgovora Rusije na ovotjedno koordinirano protjerivanje ruskih diplomata iz zapadnih država zbog trovanja ruskog dvostrukog špijuna i njegove kćeri u Engleskoj.


»Hrvatskom veleposlaniku u Moskvi Tončiju Staničiću priopćena je odluka ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomatu, bivšem djelatniku hrvatskog veleposlanstva u Moskvi«, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Jutarnji list je od izvora ruske novinske agencije Sputnik saznao da nitko od hrvatskih diplomata u Moskvi neće biti protjeran već je za personu non grata proglašena Rina Eterović Goreta, šefica kabineta ministrice vanjskih i europskih poslova. Ona, dakle, ne smije putovati u Rusiju u službenom statusu.


Hrvatska se nakon sjednice Europskog vijeća 23. ožujka na kojemu je britanska premijerka Theresa May upoznala ostale europske čelnike o nalazima istrage o trovanju bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u engleskom gradu Salisburyju odlučila solidarizirati s Londonom i uskratiti gostoprimstvo jednom diplomatu ruskog veleposlanstva u Zagrebu.




Ruske diplomate protjeralo je 16 članica Europske unije, Sjedinjene Države, Kanada, ali i države poput Makedonije i Ukrajine.


»Proglašavanjem jednog ruskog diplomata personom non grata hrvatska je vlada stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu te europskoj i globalnoj sigurnosti«, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova od petka.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova je ranije istog dana pozvalo zapadne diplomate, među njima i hrvatskog, kako bi im otkrila koliko će dužnosnika njihovih veleposlanstava protjerati u odgovoru na ovotjedno masovno koordinirano protjerivanje.


Među diplomatima koji su protjerani nalaze se i Nizozemci, Talijani, Finci, Poljaci, Litvanci, Litavci i Estonci i drugi.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je priopćilo kako je sazvalo predstavnike velikog broja država koju su djelovale protiv Rusije zbog afere Skripal.


»Predstavnicima će biti uručene prosvjedne note te će im biti rečene recipročne mjere«, istaknulo je ministarstvo.


U sjedište te institucije stigli su predstavnici Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Nizozemske, Hrvatske, Belgije, Ukrajine, Švedske, Australije, Kanade i Češke, piše Reuters.


Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje protjeruju gotovo 130 ruskih diplomata, a Moskva tvrdi kako će njezin odgovor precizno zrcaliti te odluke.


Njemački veleposlanik Rudiger von Fritsch je na izlasku iz ministarstva naglasio kako Rusija mora odgovoriti na neka pitanja oko Skripalovog trovanja, no da je Berlin i dalje otvoren za dijalog s Moskvom.


Američki State Department je u četvrtak nakon najave ruske protumjere objavio da zadržava pravo daljnjeg odgovora, ustvrdivši kako lista diplomata koji će Rusija protjerati pokazuje da Moskva nije zainteresirana za diplomaciju.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u petak odbacio to stajalište i naglasio kako Putin i dalje želi poboljšati odnose s drugim državama, uključujući SAD.