Počelo je, počelo

Ministar ‘naredio’ sreću i ponos: Znate koliko se o tome pričalo, koliko je bilo pokušaja da to krene

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Nakon što smo osigurali bespovratna sredstva i u prisustvu premijera Andreja Plenkovića potpisali ugovor - taj postupak ide, a ostalo neću komentirati."



ZAGREB – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je rekao da zbog početka gradnje Pelješkog svatko treba biti sretan i ponosan, a nije želio komentirati najavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu i Međunarodnom sudu pravde u Haagu.


“Nije to moj nivo”, rekao je Butković novinarima prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan kako komentira činjenicu da je Bakir Izetbegović najavio pokretanje dvije tužbe zbog početka gradnje Pelješkog mosta.


Butković je rekao kako je danas počela gradnja Pelješkog mosta i da svi trebaju biti sretni i ponosni što je to konačno krenulo.




“Znate koliko se o tom mostu pričalo, koliko je bilo pokušaja da to sve skupa krene. Nakon što smo osigurali bespovratna sredstva i u prisustvu premijera Andreja Plenkovića potpisali ugovor o gradnji Pelješkog mosta taj postupak ide, a ostalo neću komentirati”, rekao je Butković.


Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ranije je ocijenio da je početak gradnje Pelješkog mosta “flagrantno kršenje suvereniteta” Bosne i Hercegovine te je najavio kako će stoga biti poduzeti odgovarajući koraci pred međunarodnim institucijama.


U isto vrijeme, radilište Pelješkog mosta u Komarni priprema se za dolazak kineskog izvođača China Road and Bridge Corporation (CRBC) te je počelo razmontiranje dizalice koju je koristio bivši izvođač radova, a prema najavama, kineski bi strojevi trebali na gradilište doći do kraja kolovoza.


Kako se moglo saznati na gradilištu, dizalica se uklanja jer će kineski izvođač na gradilište dovesti svoju mehanizaciju.


Predstavnici Hrvatskih cesta, naručitelja radova i China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova, potpisali su u ponedjeljak u Stonu zapisnike o primopredaji projektne dokumentacije za izgradnju Pelješkog mosta.


Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja između predstavnika Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.


Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, a imat će četiri prometna traka. Od današnjeg dana počinje teći rok od 36 mjeseci za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta.


Inače, ugovor s bivšim izvođačem radova o gradnji Pelješkog mosta, koji je bio potpisan 2007., raskinut je 2012. godine. Vlada je tada dala suglasnost da se raskine Ugovor o građenju mosta kopno – Pelješac sklopljenog između Hrvatskih cesta d.o.o. i Poslovne udruge tvrtki Konstruktor – Inženjering d.d., Split (vodeći partner), Viadukt d.d., Zagreb (partner) i Hidroelektra niskogradnja d.d., Zagreb (partner). Među ostalim, obrazloženo je da Hrvatska nije u mogućnosti osigurati sredstava za dovršetak tog projekta, vrijednog nešto više od 1,9 milijardi kuna.