Ministar regionalnog razvoja

Ministar Pavić: Projekt Slavonija, Baranja i Srijem uživa potporu Svjetske banke i Europske komisije

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i Slavoniju na način da kroz konkurentnost i koheziju gradimo, da kroz program učinkoviti ljudski potencijali zapošljavamo, a kroz program ruralnog razvoja razvijamo poljoprivredu", rekao je Pavić i dodao da je samo iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ugovoreno 1088 projekata vrijednih 5,8 milijarda kuna.



VUKOVAR – Ministar regionalnog razvoja Marko Pavić rekao je u Vukovaru predstavljajući dosad ostvareno u projektu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem da taj projekt uživa veliku potporu Svjetske banke i Europske komisije, koja je ocijenila da je riječ o jedinstvenome regionalnom projektu kojemu predsjeda premijer.


“Kada govorimo o uspješnosti, valja reći kako smo do 30. studenoga ukupno ugovorili 11,3 milijarde kuna, a prije prošle sjednice to je iznosilo 10,6 milijarda kuna, dakle ugovorenost je porasla za nešto više od 600 milijuna kuna”, rekao je ministar Pavić i istaknuo kako će nakon sjednice biti potpisani ugovori vrijedni 690 milijuna kuna, od kojih se oko 500 milijuna odnosi izravno na projekt Slavonija, Baranja i Srijem.


Po njegovim riječima, Slavonija je postala veliko gradilište, gradi se 20 bolnica i oprema 109 domova zdravlja, a podupire se 531 poduzetnička inicijativa i 37 projekata kulturne i prirodne baštine.




“Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i Slavoniju na način da kroz konkurentnost i koheziju gradimo, da kroz program učinkoviti ljudski potencijali zapošljavamo, a kroz program ruralnog razvoja razvijamo poljoprivredu”, rekao je Pavić i dodao da je samo iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ugovoreno 1088 projekata vrijednih 5,8 milijarda kuna.


Članovima Savjeta iznio je prijedlog pokretanja izrade treritorijalne strategije na području Slavonije, Baranje i Srijema kojom će upravljati Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, a sve će pratiti Svjetska banka i Ministarstvo regionalnog razvoja te međuresorna radna skupina za provedbu tog projekta.


Po njegovim riječima, očekuje se da Savjet pokrene izradu teritorijalne strategije za Slavoniju, Baranju i Srijem u siječnju 2020., koja će postati dio nacionalne strategije.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako su u sklopu programa ruralnog razvoja dosad ugovoreni projekti vrijedni 5,2 milijarde kuna, od čega su 4,2 milijarde nepovratna potpora.


“Ono što posebno veseli je da je već isplaćeno projekata u vrijednosti 2,6 milijarda kuna”, istaknula je Vučković i dodala kako se novcem za ruralni razvoj koristilo i 540 mladih poljoprivrednika, a kad je riječ o poticanju razvoja malih poljoprivrednih i početničkih gospodarstva, ugovoreno je više od 1130 projekata vrijednih 126 milijuna kuna.


“Ako pogledamo unaprijed, želim naglasiti da je otvoreno nekoliko novih natječaja, nekoliko je u pripremi, tovno gospodarstvo vrijedno 100 milijuna kuna, obnovljivi izvori energije daljnjih 100 milijuna kuna, 50 milijuna kuna za zbrinjavanje stajskog gnojiva”, rekla je, među ostalim, ministrica Vučković.


Ona je uoči sjednice Savjeta bila na središnjem događaju u sklopu Školskoga mednog dana, koji su prošle godine pokrenuli Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo obrazovanja i Hrvatski pčelarski savez.


Tom prigodom ministrica Vučković je ocijenila da hrvatskoj poljoprivredi, pa tako i hrvatskome medarstvu slijede bolji dani. “Posljednjih par godina u Hrvatskoj je zabilježen značajan rast uvoza meda, no u prvih šest mjeseci 2019. godine zabilježen je pad uvoza od 57 posto”, rekla je ministrica Vučković i ocijenila da su tome pridonijele i mjere Ministarstva poljoprivede.