Tiskovna konferencija

Milinović: Odlučit ću o povratku u Sabor do kraja godine, vratit ću se u HDZ na velika vrata

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Na nedemokratski, neciviliziran i neokomunistički način sam izbačen iz HDZ-a kako predsjednik stranke Andrej Plenković ne bi doživio prvi teški politički poraz iz utvrde HDZ-a, Ličko-senjske županije«, kazao je



ZAGREB Darko Milinović, koji je u ponedjeljak izbačen iz HDZ-a, najavio je u četvrtak da će do kraja godine donijeti odluku hoće li se vratiti u Hrvatski sabor s mjesta župana Ličko-senjske županije, te poručio kako će se na velika vrata vratiti u HDZ.


»Moja odluka o povratku u Sabor bit će do kraja godine. Da sada moja ruka odlučuje o ovoj Vladi razmislio bih što bih napravio, jer na taj način otvaram prostor mogućnosti da se u Hrvatskoj pojavi velika koalicija HDZ-a i SDP-a«, rekao je Milinović na konferenciji za novinare.


»Na nedemokratski, neciviliziran i neokomunistički način sam izbačen iz HDZ-a kako predsjednik stranke Andrej Plenković ne bi doživio prvi teški politički poraz iz utvrde HDZ-a, Ličko-senjske županije«, kazao je.




Milinović drži da se važnost njegove odluke o mogućoj ostavci na mjesto župana i povratku u Sabor preuveličava jer Plenković ionako ima gotovo 80 zastupničkih ruku pa njegov povratak, što se tiče stabilnosti parlamentarne većine, ne bi ništa značio.


Podsjetio je kako je Ličko-senjsku županiju preuzeo s dugom od gotovo četiri milijuna kuna, zbog porezne reforme bivšeg premijera Zorana Milanovića, i najavio da će taj dug anulirati do kraja godine. »Želim do kraja godine dovršiti taj proces i idućih mjesec dana nastaviti s projektima koji neće moći nakon Nove godine biti zaustavljeni«, kazao je.


Plenković želi odvesti HDZ u krilo SDP-a


Smatra da bi, nakon mogućih prijevremenih izbora, jedina moguća stabilna vlada bila vlada HDZ-a i SDP-a. »Krajnji je cilj Plenkovića da odvede HDZ u krilo SDP-a i to se ne smije dopustiti, jer u ovom trenutku prijevremeni izbori jamče jedino takvu vladu«, poručio je.


Plenkoviću je »čestitao na vjerodostojnosti« jer od prvog dana svog mandata zna kuda vodi stranku. »Danas je HDZ stožerna stranka lijevog centra jer sve vrijednosti koje krase desni centar su maknute na način na koji su mene maknuli iz HDZ-a«, ustvrdio je.


Zahvalio pristašama


Detaljno iznoseći kronologiju događaja prije nego što ga je Visoki časni sud HDZ-a u ponedjeljak zbog nepoštivanja stranačke discipline izbacio iz stranke, Milinović se pozvao na Propisnik o provedbi unutarstranačkih izbora i izboru tijela i dužnosnika HDZ-a, po kojemu se protiv članova stranke ne može predlagati niti pokretati stegovni postupak sve do završetka unutarstranačkih izbora.


Zahvalio je svim članovima HDZ-a koji mu daju potporu istaknuvši kako je ponosan što je izbačen iz Plenkovićevog HDZ-a, ali »nije izbačen iz srca većine članova stranke koji donose pobjedu HDZ-u«.


Poručio je članovima HDZ-a koji se žele solidarizirati s njim da ne napuštaju stranku jer se HDZ treba mijenjati iznutra, a ne izlaskom iz stranke.


Ustvrdio je da će se »vratiti u HDZ na velika vrata« jer je uvjeren da će ga idući predsjednik ili predsjednica stranke u prvom danu svog mandata pozvati da se vrati.