Osuda provokacija

Miletić: ‘Svijet ide naprijed ma koliko netko pokušavao vratiti vrijeme unatrag’

Hina



Predsjednik IDS-a Boris Miletić osudio je u subotu »tužnu i žalosnu provokaciju skupine talijanskih neofašista, koja je nedavno na Guvernerovu palaču u Rijeci objesila zastavu Kraljevine Italije« poručivši kako »svijet ide i ići će naprijed ma koliko netko pokušavao vratiti vrijeme unatrag«.


»Fašizam je nazadna i poražena ideologija, a Istra, koja je nažalost iskusila svo zlo fašizma, zadnje je mjesto na svijetu gdje bi fašistička ideja mogla ponovno oživjeti«, poručio je Miletić u priopćenju.


Žalosti ga, ističe, što u Europi koja već desetljećima ne poznaje granice ima i dalje onih koji se zalažu za mijenjanje državnih granica.




»Smatram da se na primjeru gore ove provokacije najbolje vidi sva karikaturalnost i bespredmetnost takvih pokreta, bez obzira dolaze li s talijanske ili s hrvatske strane» poručio je predsjednik IDS-a.


U tom mu je kontekstu, dodao je, apsolutno nepojmljiva odluka Grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D’Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke.


»Bilo kakvo priznanje i pokušaj relativizacije nazadnih ideologija, kao i isticanje teritorijalnih pretenzija svakako ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima te je u čistoj suprotnosti vrijednostima Europe«, naglasio je Miletić.


Ustvrdivši kako IDS ima nultu stopu tolerancije za sve oblike fašizma, Miletić je poručio kako ova stranka »nikada neće šutjeti kad netko minira temelje modernog, građanskog i otvorenog društva te kako svojim primjerom u Istri IDS može pokazati da tolerancija i otvorenost znače napredak u svakom pogledu«.


Predstavnike državnih vlasti pozvao da nedvojbeno i najoštrije osude jučerašnje izjave HVIDR-e koja, kako je rekao, »iako djeluje u demokratskoj Hrvatskoj, uzima si za pravo reći koje su stranke poželjne ili nisu u našoj zemlji«.


Naime, Glavni odbor HVIDRA-e osudio je u petak izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i pozvao ministra pravosuđa da se javno očituje o tome je li on njima počinio bilo kakvo kazneno djelo i je li prekršio hrvatske zakone, pri čemu je ocijenio kako SDSS nije poželjna stranka u RH i nije relevantan predstavnik svih Srba.