Novi predsjednik RH

Milanović o Kujundžiću: Previše je dužnosnika koji krivo ispunjavaju imovinske kartice

Portal Novilist.hr

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

"To nije stvar samo ministra Kujundžića, tu ima previše dužnosnika koji krivo ispunjavaju imovinske kartice. Kada govorimo o ispunjavanju imovinske kartice, taj proces je u Europskom parlamentu puno fleksibilniji", ističe Milanović



ZAGREBIzabrani predsjednik države Zoran Milanović svjedočio je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi Dnevnice.


Nakon izlaska iz zgrade suda dao je izjavu za javnost, prenosi N1.


“Nažalost, sustav isplate Dnevnica u Vladi je bio takav da je omogućavao onima koji su imali uvid u sustav omogući isplate milijuna kuna. Čuli ste moje svjedočenje i iz njega možete sve zaključiti”, rekao je Milanović.




Upitan o tome čiji su potpisi na spornim nalozima, kazao je kako će to ustanoviti sud. 


Odgovorio je i na pitanje o aferi s nekretninama Milana Kujundžića.


“Previše je toga bilo u zadnje dvije godine.


Ne mislim samo na ministra Kujundžića. Vlada mora biti političko tijelo sastavljeno od ljudi koji imaju određenu političku težinu, ugled, utjecaj u političkoj organizaciji koja ih postavlja na ta mjesta.


Ukoliko je Vlada previše tehnička, onda imamo probleme”, kazao je komentirajući aferu s nekretninama Milana Kujundžića.


“To nije stvar samo ministra Kujundžića, tu ima previše dužnosnika koji krivo ispunjavaju imovinske kartice. Kada govorimo o ispunjavanju imovinske kartice, taj proces je u Europskom parlamentu puno fleksibilniji”, ističe Milanović. 


Međutim, Milanović kaže kako sustav ispunjavanja imovinskih kartice treba biti rigorozan i kako treba promatrati iz koje sfere dolaze osobe koje krivo ispunjavanju imovinske kartice. 


“Bit će malo savjetnika. Ne radi uštede. Ne želim parirati Vladi u svakoj sferi njezine nadležnosti”, smatra Milanović. 


Upitan je li Lozančić pristao, rekao je kako razgovaraju.


“Savjetnik za nacionalnu sigurnost mora postojati. Ovo drugo je pokazatelj stremljenja predsjednika društva. Neću imati savjetnika za društvene djelatnosti. To je kao da glumiš da imaš potpredsjednika Vlade za sferu za koju nisi nadležan”, rekao je Milanović. 


O inauguraciji na Pantovčaku je kazao kako će biti bez pompe, kako je i najavljivao. “Bit će u onim prostorima u prizemlju one zgrade gore. Rekao sam koji su kriteriji i nadam se da se nitko neće uvrijediti”, kazao je.


Na pitanje da komentira činjenicu da će predsjednica na odlasku uzeti mogućnost plaće 6+6 i ured biveg predsjednika na pet godina, Milanović je odgovorio: “Ne znam hoćete li mi vjerovati da sam zaboravio da ta mogućnost uopće postoji. Vjerojatno zato što predsjednik Josipović nije posegnuo za tim, ali ako predsjednica smatra da je to potrebno onda neka uzme”.