Podijeljena mišljenja

Milanović ide svojim putem, u SDP-u kipte: ‘Prvo se dogodilo to s marihuanom, sad još i ovo…’

Dražen Ciglenečki

Bernardić je prihvatio Milanovićev stav, iako se s njim ne slaže / Foto Darko JELINEK

Bernardić je prihvatio Milanovićev stav, iako se s njim ne slaže / Foto Darko JELINEK

Neslužbeno doznajemo da se o ovoj temi Milanović konzultirao s Bernardićem i da je predsjednički kandidat SDP-a najavio lideru stranke da neće podržati stav oporbe. Navodno je Bernardić prihvatio Milanovićev stav, iako je proteklih tjedana pozivao Grabar-Kitarović da sazove izvanrednu sjednicu Sabora



ZAGREB Zoran Milanović je u subotu iz Metkovića poslao vrlo jasnu poruku, u slučaju da bude izabran za predsjednika Republike on neće biti saveznik sadašnje parlamentarne oporbe. SDP i ostali, dakle, ne mogu sa sigurnošću računati na to da bi im Milanović s Pantovčaka pomagao u nastojanju da preuzmu vlast u Hrvatskoj, kao što je to Kolinda Grabar-Kitarović činila 2015. godine kad je u pitanju bio HDZ.


Milanović nije u Metkoviću u izjavi novinarima podržao opozicijski zahtjev predsjednici Republike da sazove izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bi se glasovalo o nepovjerenju ministru Milanu Kujundžiću, nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković to odbio.


Na ovaj se način Milanović našao u raskoraku i s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, koji je proteklih tjedana također pozivao Kolindu Grabar-Kitarović da iskoristi ustavnu ovlast i tijekom ljetne stanke sazove izvanrednu sjednicu.





Još je jedna aktualna tema koju je posljednjih dana otvorio SDP, a Milanović nema o njoj identičan stav ili, pak, mora paziti da se ne zamjeri dijelu potencijalnih birača. Bernardić se, naime, zalaže za legalizaciju marihuane, što nije bila ideja SDP-a dok ga je Milanović vodio. Pitanje je dana kad će Milanovića novinari pitati što misli, a doznajemo da je on u subotu s Bernardićem i o tome razgovarao. »Milanović će načelno biti za legalizaciju marihuane, ali uz strogi nadzor njezine dostupnosti mlađima od, recimo, 25 godina«, ističu u izbornom stožeru SDP-ovog kandidata.



Čisti promašaj


Neslužbeno doznajemo da se o toj temi u subotu ujutro Milanović konzultirao s Bernardićem i da je predsjednički kandidat SDP-a, očekujući u Metkoviću pitanje o tome, najavio lideru stranke da se neće solidarizirati s oporbom. Navodno je Bernardić prihvatio takav Milanovićev stav.


– Opozicija igra legitimno, pokušavaju isprovocirati većinu. Po meni, ne znam koliko se predsjednik Republike u takve stvari čiste političke borbe smije miješati. To je dilema. Ukoliko bi se sada sazvala sjednica Sabora, to bi bio presedan i mogli bismo očekivati da svako sljedeće ljeto i svaku sljedeću zimu opozicija s 31. glasom izazove izvanrednu sjednicu, izjavio je Milanović u Metkoviću.


Otkad je 2000. promijenjen Ustav, predsjednik Republike još niti jednom nije sazvao izvanrednu saborsku sjednicu. U Milanovićevom izbornom stožeru kažu da bi on kao predsjednik bio to spreman napraviti samo u doista iznimnim okolnostima.


Kad bi, primjerice, Vlada, uslijed velikog korupcijskog skandala ili nečeg sličnog, u ljetnoj stanci izgubila većinu u Saboru, ali bi premijer čekao jesen ne bi li kupio vrijeme i pridobio zastupnike koji su mu potrebni.


Dalija Orešković, koja se namjerava kandidirati za predsjednicu Republike i obraća se lijevo-liberalnim biračima, oštro je napala Milanovića zbog subotnje izjave.


Napisala je na Facebooku da je ona dokaz da bi Milanovićev izbor bio »čisti promašaj«. Ona smatra da bi predsjednica zbog Kujundžića morala sazvati izvanrednu sjednicu, jer Ustav propisuje da zahtjev za izglasavanje nepovjerenje mora biti na dnevnom redu u roku od 30 dana, bez ozbira na ljetnu saborsku stanku.



Mostov saborski zastupnik Robert Podolnjak poslao je otvoreno pismo predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću, a vezano za izvanrednu sjednicu zbog glasovanja o opozivu Kujundžića. Podolnjak ga upozorava da se, odbijanjem očitovanja Ustavnog suda o oporbenom zahtjevu za ocjenu ustavnosti odluke o nesazivanju izvanredne sjednice, svrstava uz parlamentarnu većinu i Vladu. »Riječ je o pitanju koje dijeli parlamentarnu većinu i oporbu i stoga je od iznimne važnosti za funkcioniranje parlamentarnog sustava u skladu s Ustavom. Vašim nepostupanjem vi zapravo šaljete pogrešne poruke u javnost da se ne radi o važnom ustavnopravnom pitanju, odnosno da su zahtjevi oporbenih zastupnika i stranaka toliko nevažni da bi Ustavni sud podržao hitnu sjednicu. Međutim, ne znam jeste li svjesni da je najgora poruka koju upućujete javnosti da ste se zapravo svrstali na stranu parlamentarne većine i Vlade, jer propuštanjem da se očitujete o zahtjevu oporbe, dopuštate da prođe ustavni rok od 30 dana, u kojem Sabor mora raspraviti i glasovati o povjerenju ministru Kujundžiću«, napisao je Podolnjak.



Tumačenje Ustava


Nisu ni u SDP-u posve zadovoljni Milanovićevim istupom.


– On potpuno ispravno tumači Ustav da predsjednik Republike, što tvrdi Kolinda Grabar-Kitarović, nema što pitati Ustavni sud i čekati da se oni izjasne. Sazivanje izvanredne sjednice je u nadležnosti predsjednika. Zato, u ovom segmentu, ne dijelim Milanovićev stav. Ako je Ustav dao predsjedniku neku ovlast, on treba samostalno odlučiti hoće li je koristiti. Bernardić i ja pozvali smo predsjednicu Republike da sazove izvanrednu sjednicu. Mislim da Milanović ne bi a priori trebao govoriti da neće primijeniti neku ustavnu ovlast, ali on iskreno govori kako planira obnašati predsjedničku dužnost i o njegovom se stavu može razgovarati. U konačnici će ga birači ocijeniti, rekao nam je jučer potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin. Koji se slaže s Milanovićem da se predsjednik Republike ne smije uključivati u političku borbu.


Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk vjeruje da bi predsjednica Republike sazivanjem izvanredne sjednice spriječila kršenje Ustava, odnosno roka od 30 dana za glasovanje o opozivu Kujundžića.


– To ne bi bila politička borba nego vraćanje ove situacije u ustavne okvire. Kad predsjednik Sabora ne želi sazvati izvanrednu sjednicu, to treba predsjednica Republike, koja je prisegnula da će štititi Ustav, zaključuje Bauk.