Zatresla se metropola

Milanović i Plenković obišli Zagreb nakon potresa: Građani oprez, ostanite ispred svojih zgrada

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković obratili su se javnosti u povodu snažnih potresa koji su jutros zatresli Zagreb. Djevojčica je u kritičnom stanju, nakon urušavanja zgrade, a materijalna šteta je velika.


Predsjednik i premijer poručili su građanima da u ove dvije krizne situacije, potresu i epidemiji koronavirusa, slušaju upute nadležnih službi i zadrže staloženost.


– U ovoj situaciji je važno tko odlučuje i zapovijeda. To su Vlada i Stožer. Slušajte vijesti nadležnih, a to je prije svega je potpredsjendik Vlade i Stožer. Sve ostalo možete zanemariti, rekao je Milanović.


Kontradiktorne situacije




Premijer je građanima pojasnio što je sad najvažnije napraviti, u ove dvije, ocijenio je, kontradiktorne situacije.


– Prema informacijama rukovoditeljice sizmološke službe, potres je bio jačine 5,5 po richteru. Ovo je najjači potres u Zagrebu u posljednjih 140 godina.


U ovom trenutku razvidno je da postoje brojna oštećenja na zgradama. Pozivamo sve građane na oprez. Preporučit ćemo da većina sugrađana, bez obzira na to što je hladno, bude ispred svojih zgrada.


Nema potrebe za panikom i velikim odlascima na benzinske crpke, nego da se drži razmak upravo onako kako je bila preporuka Stožera civilne zaštite zbog epidemije koronavirusa.


Imamo dvije krizne situacije koje su kontradiktorne. Poruka je bila ostanite doma, a onda se dogodio potres, rekao je Plenković.



Koronavirus veća ugroza


Premijer je naglasio da je ugroza od koronavirusa veća od ugroze potresa.


– Molimo građane da slušaju sve upute Stožera, koji će imati presice za obje krize dvaput na dan.


Nastojat ćemo da se što prije očiste prometnice.



Nastojat ćemo da svi pacijenti, pogotovo oni u klinici Fran Mihaljević, dobiju potrebnu skrb.


U svakom slučaju, moramo svi biti na oprezu i jedinstveni. Apeliram na sve građane da zadržimo pribranost. Sve službe će raditi koordinirano i putem medija ćemo vas izvješćivati o sljedećim koracima.


Bez panike, zadržimo pribranost, rekao je premijer.


Dan nalog statičarima da izađu na teren


Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je naložio svim ministrima da na teren pošalju građevinare statičare da odmah naprave procjenu stanja zgrada i štete nakon potresa koji je jutros pogodio Zagreb.



– Svi su angažirani, vidite da se već oko katedrale čisti. Dao sam nalog svim ministrima da svi građevinari statičari, koji inače brinu o zgradama, da odmah izađu na teren i naprave procjenu. Moramo biti sigurni da su nam u tim objektima ljudi u situaciji da tamo mogu biti, rekao je Plenković novinarima prilikom obilaska zagrebačke katedrale.


Ustvrdio je kako se sve službe dobro nose s problemima, i potresom i koronavirusom.


Nakon obilaska katedrale, premijer je obišao Trg bana Jelačića i Ilicu.


I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako treba ispitati statiku svih zgrada nakon potresa i vidjeti koliko stanara će eventualno trebati zbrinuti, kako bi bili sigurni da se mogu vratiti kućama.



Pacijente će postepeno vraćati u bolnice


Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u nedjelju da panika nije saveznik u situaciji nakon potresa koji su jutros pogodili Zagreb istaknuvši da će se nakon procjene građevinske struke, pacijenti vraćati u one zdravstvene ustanove čije su zgrade stabilne.


“Prioritet je sada sagledati s građevinskog aspekta stabilnost konstrukcija. Usuglašen je stav svih ravnatelja zdravstvenih ustanova u Zagrebu da u one zgrade koje su stabilne, a dobit ćemo postepeno evaluaciju građevinara, treba postepeno vraćati pacijente, da im se omogući adekvatno pružanje zdravstvene zaštite. Svi drugi pacijenti iz zgrada koje nisu stabilne, bit će zbrinjeni na adekvatan način”, poručio je Beroš nakon sastanka državnog vrha u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.


Ocijenio je da je situacija u okviru ustanova iz zdravstvenog segmenta relativno zadovoljavajuća. Jutros je evakuirana zgrada Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, a ministar je potvrdio da je deset novorođenčadi iz te bolnice adekvatno zbrinuto u prostoru Kliničke bolnice Dubrava.



Potvrdio je i da je 15-godišnjakinja teže ozlijeđena u potresu.


“Za sad imamo situaciju s jednom bolesnicom koja je teže ozlijeđena, ima otvorenu cerebralnu ozljedu, u tijeku je dijagnostika i zbrinjavanje koje uključuje neurokiruršku operaciju. U ovom trenutku znamo da je teško ozlijeđena ali ne možemo predvidjeti konačni ishod”, izjavio je ministar zdravstva.


Dodao je da je brza reakcija u okviru zdravstvenog sustava bila je jedina moguća i adekvatna te se zahvalio gradskim službama na učinjenome.


EMSC: Nastavljena podrhtavanja u Zagrebu


Europski mediteranski seizmološki centar u nedjelju prijepodne zabilježio je još nekoliko podrhtavanja tla u Zagrebu i okolici, jakosti od 3,0 do 3,2.


Nakon prva dva potresa jakosti 5,3 i 5,0 i trećeg jakosti 3,7 seizmografi su zabilježili:



– u 9,04 sati potres jakosti 3,1, na dubini sedam kilometara, šest kilometara sjeverno od Zagreba i pet kilometara južno od Kašine


– u 9,10 sati potres jakosti 3,0, na dubini pet kilometara, sedam kilometara sjeverno od Zagreba i šest kilometara jugozapadno od Kašine


– u 10,11 sati potres jakosti 3,2, na dubini pet kilometara, šest kilometara jugoistočno od Zagreba i šest km zapadno od Sesveta


U potresu oštećena zgrada Hrvatskog sabora


Zgrada Hrvatskog sabora na Gornjem gradu znatno je oštećena u potresima koji su u nedjelju pogodili Zagreb.


Zgrada ima znatna oštećenja, urušio se dio krova, oštećeni su dimnjaci, potvrdili su iz Hrvatskog sabora ističući da u zgradu nitko ne može ući dok to ne odobre statičari,


U zgradi su isključeni struja, voda i plin.


Zbog činjenice da je vikend i da Sabor ne zasjeda, u zgradi je vrlo malo osoblja, samo djelatnici saborske straže.


Uspostava prometa u zračnoj luci poslije 10,30


Zračna luka Franjo Tuđman nije oštećena te očekuje uspostavu prometa poslije 10,30 sati, izvijestili su u nedjelju iz Međunarodne zračne luke.


“U ovim nenadanim okolnostima sve dežurne službe Zračne luke Franjo Tuđman reagirale u skladu s procedurama, vodeći računa da su sigurnost i zaštita putnika prioriteti, te su evakuirale putnike iz putničkog terminala u trenutku potresa. Naknadnom inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi niti na uzletno-sletnoj stazi i ostalim manevarskim površinama”, navodi se u priopćenju.


U zagrebačkoj zračnoj luci kažu da, nakon uspostave operativnih sustava, očekuju uspostavu prometa iza 10,30 sati, prema rasporedu.