Brod zove u pomoć

“Mi vas plaćamo – vi nas trujete”: Brođani na Markovom trgu zapalili lampione za žrtve onečišćenja

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Predstavnike prosvjednika iz Slavonskog Broda, koji su u subotu na Markovom trgu upozorili na problem onečišćenog zraka i vode u svom gradu, primio je na razgovor premijer Andrej Plenković koji će se, po riječima prosvjednika, o njihovim zahtjevima očitovati idućeg tjedna.


Na sastanku su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a načelno su razgovarali o tome koji bi zahtjevi Brođana mogli biti ispunjeni odmah, dok je za dio zahtjeva oko rafinerije rečeno da je usporen zbog incidenta.


Predstavnik prosvjednika, Brođanin Mladen Sudar rekao je kako su svjesni da se problem rafinerije ne može riješiti preko noći. 




“Svjesni smo da se ne može preko noći riješiti problem rafinerije”, poručio je Sudar te dodao kako im je rečeno da ne postoji direktna veza između odnosa Ruske Federacije s Hrvatskom kad je u pitanju međusobno protjerivanje po jednog diplomata i da to neće utjecati na nastavak procesa modernizacije rafinerije.


Smatra da rješenje problema sa suprotne stane, u Bosanskom Brodu, nije lako izvedivo te da je važno smanjiti onečišćenje u Slavonskom Brodu kroz poticanje energetske učinkovitosti uz pomoć europskog novca.


Najavio je da će, nakon što dobiju odgovore Vlade na njihovih desetak zahtjeva, vidjeti što će dalje činiti.


Ivana Smolčić-Jerković, jedna od inicijatorica prosvjeda rekla je kako je zadovoljna sastankom u Vladi te da su im obećali kvalitetnu Studiju utjecaja onečišćenja na zdravlje i život ljudi.


Zbog šumova u komunikaciji i poluinformacija zatražili su, kaže, da se za Slavonski Brod imenuje posebni povjerenik koji bi ih o svemu izvješćivao.


“Razumiju da smo nervozni jer takvo stanje traje devet godina, ali nama trebaju djela, da nešto naprave”, rekla je.


snimio Davor KOVAČEVIĆ


snimio Davor KOVAČEVIĆ



Na Markovu trgu, pred zgradom Vlade, prosvjednici su nosili transparente: “Mi vas plaćamo – vi nas trujete”, “Brod šalje poziv u pomoć” i “Recite cijenu života?”. Ondje su zapalili i lampione za svoje sugrađane za koje smatraju da su preminuli od posljedica onečišćenog zraka.


Brođani traže poštovanje Ustava, posebno članka 70, izradu kvalitetne Studije utjecaja onečišćenja na zdravlje i živote građana, imenovanje posebnog povjerenika za Slavonski Brod.


Jedan od važnih zahtjeva je izrada plana i programa provedbe plinofikacije i modernizacije rafinerije. Traže i češći monitoring vode, odvajanje novca za liječenje oboljenja povezanih s nekvalitetnim zrakom, ali i izradu planove prevencije te mjere za zadržavanje mladih obitelji.


Prosvjednici su iz Slavonskoga Broda došli s nekoliko autobusa i dvadesetak osobnih automobila, a u organizaciji su sudjelovale “Brodske mame” te ostale udruge i inicijative: G.I. Eko integral, Kad ako ne sad – ne dajmo da nas truju, Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu, Brođani za Brod i Udruga Loco-Moto.