Proslava Dana mladosti - radosti

Mesić u Kumrovcu: Hrvatska se sve više okreće nacifašizmu, tome treba glasno reći – “ne”

Zlatko Crnčec

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Besramno na istu razinu stavljaju Jasenovac i Bleiburg. Time se izjednačavaju ubijeni u Jasenovcu. koji su svi bili nevini s onima ubijenim na Bleiburgu od kojih je dobar dio zaslužio smrtnu kaznu nakon četverogodišnjeg orgijanja u krvi, rekao je Mesić.



ZAGREB – Nekadašnji predsjednik Republike Stipe Mesić bio je glavna zvijezda takozvanog Dana mladosti radosti, odnosno skupa u Kumrovcu na kojem se obilježavala 123. obljetnica rođenja Josipa Broza Tita.


Održao je dvadesetminutni govor u kojem je upozorio na fašizaciju Hrvatsku, bio kritičan i prema Srbiji i BiH, izrazio nezadovoljstvo politikom EU, a u trenutku kada je nestalo struje, negdje pred kraj njegovog govora, od obožavateljice je primio palicu štafete mladosti. Potom se na kraju skupa fotografirao s brojnim obožavateljima koji su mu željeli stisnuti ruku oduševljeni njegovim govorom.


– Svjesni smo agresije povijesnih revizionista, provlačenja kroz blato narodnooslobodilačke borbe, i osobito čovjeka koji joj je stajao na čelu, maršala Josipa Broza Tita. I baš zato što smo svega toga svjesni smo ovdje da kažemo jasno i glasno – ne, ovako dalje ne može. To vrijedi i za Hrvatsku koja na političkoj razini sve više podilazi nacifašizmu, odnosno prihvaća apsolutno neprihvatljivo izjednačavanje kao jednakih zala fašizma i antifašizma. Pri čemu se osuđivanje antifašizma vrlo prozirno nastoji maskirati osudom komunizma i takozvanih komunističkih zločina, rekao je Mesić uz burno odobravanje nekoliko tisuća prisutnih.




Dodao je da ove njegove ocjene vrijede i za Srbiju »koja ukida presudu četničkom vođi Draži Mihajloviću proglašavajući ga žrtvom komunizma«.


– To vrijedi i za BiH gdje je barem u nekim krajevima sve popularnije pohvaliti se pretkom koji je bio u zloglasnoj Handžar diviziji, a zanijekati pretka koji je bio partizanski zapovjednik. Dok će u drugim dijelovima te iste države podići spomenik Draži Mihajloviću i veličati četništvo. Demoniziranje Tita prisutno je u svim državama nastalim iz bivše Jugoslavije, rekao je Mesić.


Dodao je da je »trend revizije povIjesti prisutan praktički od trenutka osamostaljivanja nekadašnjih federalnih jedinica«. 


– Režim Jugoslavije koji jest bio jednostranački i autoritaran, mada protekom godina sve liberalniji, bez ikakvih se ograda proglašava zločinačkim. Pa i iz najvišeg mjesta u državi, odnosno režimoM koji je ubijao. Besramno na istu razinu stavljaju Jasenovac i Bleiburg. Time se izjednačavaju ubijeni u Jasenovcu. koji su svi bili nevini s onima ubijenim na Bleiburgu od kojih je dobar dio zaslužio smrtnu kaznu nakon četverogodišnjeg orgijanja u krvi, rekao je Mesić. Dodao je da u vezi fašizacije »nema ni odgovarajuće reakcije EU«.


– To je za Europu, dugoročno gledano, pogubno, rekao je Mesić.


Iako je današnji dan bio tmuran, kiša je prestala neposredno prije početka skupa. A nastavila padati praktički odmah nakon njegovog završetka. Među prisutnima su brojem dominirali Titovi štovatelji iz susjedne Slovenije, a bilo je titoista i iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.


U nekoliko je navrata nestalo struje što je dio prisutnih protumačio i mogućom diverzijom političkih protivnika. Organizatori skupa nisu osigurali nikakakav pomoćni agregat pa je tako Mesić zadnjih par minuta govorio bez razglasa. U njegovom je društvu u Kumrovcu bio i poznati biznismen Goran Štrok.