Nada se usvajanju zakona

Medved: Ne dozvoliti da se na branitelje i njihove obitelji gleda kao na teret

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Ne smijemo dozvoliti da se na hrvatske branitelje koji su stvarali državu, dali život za nju, koji su ranjeni, i na njihove obitelji gleda kao na teret«, poručio je Medved na kraju saborske rasprave o predloženom zakonu, obećavši da će njegovo Ministarstvo ozbiljno razmotriti sve iznesene prijedloge i amandmane



ZAGREB Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je u utorak nadu da će saborski zastupnici poduprijeti novi zakon o hrvatskim braniteljima koji bi trebao objediniti statusna i materijalna prava branitelja i stradalnika te im donijeti pravnu i egzistencijalnu sigurnost.


»Ne smijemo dozvoliti da se na hrvatske branitelje koji su stvarali državu, dali život za nju, koji su ranjeni, i na njihove obitelji gleda kao na teret«, poručio je Medved na kraju saborske rasprave o predloženom zakonu, obećavši da će njegovo Ministarstvo ozbiljno razmotriti sve iznesene prijedloge i amandmane.


Konstatirao je kako je u raspravi bilo vidljivo da i dalje postoje brojne predrasude prema braniteljima zbog netočnih i necjelovitih informacija.


‘Materijalna pitanja hrvatskih branitelja još nisu riješena na odgovarajući način’




Proteklih godina puno je tih netočnosti plasirano u javnosti, pa i ona kako branitelji stalno nešto traže, kako su nezadovoljni unatoč pravima, kako su povlašteni, rekao je Medved, ističući da ni dva desetljeća nakon Domovinskog rata statusna i materijalna pitanja hrvatskih branitelja nisu riješena na odgovarajući način.


Kroz niz zakona i podzakonskih akata stvarana je njihova pravna i egzistencijalna nesigurnost, braniteljska populacija stari, zdravstveni su problemi sve teži, brojke o smrtnosti su zapanjujuće, naveo je ministar te naglasio kako je krajnje vrijeme da se statusna i materijalna pitanja branitelja i stradalnika objedine, da se stvori pravna i egzsitencijalna sigurnost.


»Ako to ne učinimo sada, pitanje je hoćemo li za nekoliko godina imati za koga to činiti«, istaknuo je Medved.


Dodig: Nemoralno je sve svoditi isključivo na fiskalni moment


I dok je oporba imala niz zamjerki na zakon, zastupnici vladajuće koalicije hvalili su ga kao pozitivan iskorak, odbacili oporbene tvrdnje da se njime stvara braniteljska kasta te poručili da najveći broj branitelja neće dobiti nikakve financijske nadoknade.


Branitelji s manje od sto dana borbenog sektora i ne dobivaju baš puno prava, kaže Stjepan Čuraj (HNS), koji nepravednim drži da branitelj s 200 dana borbenog sektora i 40 godina staža ima praktično istu mirovinu kao i onaj s godinom radnog staža.


Sve svodimo na materijalnu, trivijalnu stranu, kaže Grozdana Perić (HDZ), a slično razmišlja i Goran Dodig (HDS). Djelo hrvatskih branitelja je slobodna Hrvatska, svoditi to isključivo na fiskalni moment je nemoralno, rekao je Dodig koji zamjera što će branitelji HVO-a i njihove obitelji svoja prava moći ostvariti tek za godinu dana.


Oporbeni Branimir Bunjac (ŽZ) ne spori da hrvatski branitelji zaslužuju sva prava i poštovanje, no upitao je po kojem je kriteriju određeno da je 30. lipnja 1996. rok do kojeg netko može biti branitelji. Koji se rat tada vodio i gdje?, upitao je Bunjac i prozvao predlagatelja da ljudima koji nisu sudjelovali u ratu daje ista prava kao braniteljima Vukovara. Bilo bi dobro da se smogne hrabrosti i kaže ovo su branitelji, a ovo nisu i koliko država može proračunski podnijeti za braniteljsku populaciju, smatra Bunjac.