Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Sukob interesa?

MVEP brani Plenkovića oko imenovanja kuma za veleposlanika: 'Pokaz je stručan diplomat bogate karijere'

Foto Darko JELINEK
Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2018. u 21:47 2018-11-23T21:47:33+01:00

»Svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga«, priopćilo je ministarstvo

ZAGREB Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) branilo je u petak premijera Andreja Plenkovića protiv kojeg je pokrenut postupak za sukob interesa zbog imenovanja njegova kuma za hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv Plenkovića jer javnost i nadležna tijela prilikom imenovanja Igora Pokaza nije obavijestio da se radi o njegovu vjenčanom kumu.

Premijer je tu odluku ocijenio »neargumentiranom i nepotrebnom«, a u njegovu obranu stao je MVEP tvrdeći da je Pokaz stručan diplomat bogate karijere.

»Svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga«, priopćilo je ministarstvo.

Na Zrinjevcu kažu da Plenković nije predložio Pokaza niti se mogao izuzeti iz postupka imenovanja u kojem još sudjeluju predsjednica države, vlada i saborski odbor za vanjske poslove.

»Predsjednik vlade u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, već je na temelju odluke vlade i dobivenog mišljenja nadležnog odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje odluke predsjednice Republike, te je postupak u cijelosti proveden u skladu s ustavom i drugim propisima. Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica Republike«, ističu u MVEP-u.

Dodaju da se premijer prema ustavu ne može izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika i da nije moguće provesti postupak imenovanja, odnosno opoziva šefova diplomatskih misija, bez suodlučivanja predsjednika vlade i predsjednice Republike.

Isti argument koristio je i premijer kada je ranije u petak komentirao odluku povjerenstva. »Zakonski se nije moguće izuzeti«, izjavio je Plenković novinarima.

Dodao je da Pokaza poznaje od 1994., da je s njime zajedno radio i da takvih primjera ima napretek. »Po toj logici bi se valjda morao i trebao izuzeti od svih imenovanja u diplomatskoj službi. Manje-više su svi ti ljudi meni prijatelji, poznanici, kolege, znamo se 25 godina«, rekao je premijer. »Mislim da je to u ovom trenutku neargumentirano i nepotrebno«.

Postupajući po prijavi oporbenog zastupnika Mire Bulja, povjerenstvo je zaključilo da je Plenković trebao javnost obavijestiti da se radi o njegovu vjenčanom kumu te je na primjeren način to trebao dati do znanja i tijelima koja su sudjelovala u donošenju te odluke.

Također je najavilo da će od ustavno-pravnih stručnjaka zatražiti mišljenje je li se premijer mogao izuzeti od supotpisivanja odluke, iako je procedurom propisano da veleposlanike prethodno supotpisuje premijer, a konačnu odluku donosi predsjednica Republike.

Igor Pokaz zaposlen je u MVEP-u od 1994., a prije slanja u Veliku Britaniju bio je veleposlanik u stalnoj misiji pri NATO-u i u Rusiji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze