Bizarna razlika

MIJENJA LI HDZ ODNOS PREMA SRBU Đakić je svoj istup u Borićevcu usuglasio sa šefom Sabora?

Dražen Ciglenečki

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, čiji je Đakić bio izaslanik u Boričevcu, nije se javljao na naše pozive, kao ni Milorad Pupovac



ZAGREB U Srbu će se danas, u suorganizaciji Milorada Pupovca, obilježiti Dan ustanka naroda Hrvatske 27. srpnja 1941., koji je u četvrtak njegov koalicijski partner, HDZ-ov zastupnik Josip Đakić, govoreći u Boričevcu uime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, nazvao velikosrpskom, barbarskom pobunom identičnoj onoj 1991. godine.


Riječ je o događaju neobičnom čak i za standarde aktualne parlamentarne većine. Đakić je i ranije, u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, javno negodovao zbog slavljenja tog ustanka protiv NDH. Tako je 2010. priopćenjem protestirao što je Sabor, na čelu s tadašnjim predsjednikom Lukom Bebićem, bio pokrovitelj ove manifestacije u Srbu, na kojoj je tom prilikom otkriven Spomenik ustaniku, financiran novcem iz državnog proračuna.


»Ustanici ili barbari« 


»Ta se obljetnica ne povezuje s antifašističkom, već velikosrpskom ideologijom, budući da su toga datuma pobunu organizirali četnici, pripadnici takozvane Dinarske divizije pod vodstvom ratnih zločinaca Momčila Đujića i Draže Mihailovića, s ciljem stvaranja velike Srbije i čišćenja državnog teritorija od svih narodnih manjina. U tim pohodima etničkog čišćenja, došlo je do teških zločina nad tamošnjim Hrvatima«, upozorio je prije sedam godina Đakić, kojem je glavna meta bio predsjednik Ivo Josipović, taj put glavni govornik u Srbu. U svojem priopćenju ocijenio i da se u Srbu »krivotvori hrvatska povijest i veliča četnička ideologija«. Unatoč tome, Jandroković je baš njega odredio za izaslanika na postavljanju državnog obilježja u Boričevcu, na kojem piše da je u »spomen na 24 civilne žrtve roda Ivezića koje su ubili srpski ustanici«.




– Ovo je prvi slučaj da se je jasno reklo što se tu dogodilo i tko je počinitelj. Na ovom spomeniku jasno piše tko su bili ustanici i što su učinili. Pitam se samo je li stvarno ustanak jednako ubojstvo, jednako zvjerstvo, jednako masakr, je li to ustanak ili je to barbarstvo. Postavlja se pitanje svih pitanja, tko su ti barbari, koji su diljem Hrvatske od 1941. godine sve do Domovinskog rata cijelo vrijeme provodili teror nad hrvatskim narodom, ustvrdio je Đakić u govoru u Boričevcu, kako je prenijela Hina.



Gordan Jandroković, čiji je Đakić bio izaslanik u Boričevcu, bio je potpredsjednik Vlade koja je financirala spomenik u Srbu. Pitali smo stoga tadašnju premijerku Jadranku Kosor je li se Jandroković možda bunio protiv izdvajanja državnog novca u tu svrhu.


– Ma, kakvi, nije se ništa bunio. Financiranje tog spomenika bilo je u sporazumu sa SDSS-om što ga je nakon izbora 2007. potpisao premijer Ivo Sanader. U srpnju 2009. kad sam skupljala potpise zastupnika kako bih dobila mandat za sastavljanje Vlade, budući da je Sanader otišao, obnovljene su sve obveze iz tog sporazuma. Tada se to tumačilo kao poštovanje izvorišnih osnova Ustava od strane HDZ-a – rekla nam je Jadranka Kosor.



S obzirom da je on tamo predstavljao predsjednika Sabora, koji je ujedno i glavni tajnik HDZ-a, logično je zapitati se mijenja li ta stranka svoj odnos prema ustanku 27. srpnja 1941., makar je to za SDSS veliki povijesni dan. Zanimalo nas je je li Đakić stavove što ih je izgovorio prethodno usaglasio s Jandrokovićem.


Povijesne neistine 


– Pozdravio sam prisutne u njegovo i svoje ime, a predsjednik Sabora rekao mi je da u Srbu govorim kako je zaista bilo. To sam i učinio. Govorio sam istinu, to nije bio nikakav ustanak – kazao nam je jučer Đakić. Premda je 2010. potpisao spomenuto priopćenje, on priznaje da mu sve do neki dan nisu bili poznati svi detalji vezani za oružane akcije 27. srpnja 1941. na području Like.


– Više sam se informirao kad sam određen za izaslanika predsjednika Sabora. Pobili su te ljude i to onda proglasili ustankom. Ti ljudi nisu bili ustaše nego civili, među njima i djeca. Jednog su čovjeka čak nabili na kolac. Ako je to bio ustanak, onda stvarno… To su bili ti srpski ustanici, u prijevodu četnici – upozorava HDZ-ov saborski zastupnik.


Nije mu jasno zašto u Boričevcu nije bio nitko iz SDSS-a ili Srpskog narodnog vijeća. Đakića smo pitali i kako komentira što njegovi koalicijski partneri slave ustanak čiji je on žrtve u četvrtak komemorirao.


– To je strašno. Nije meni stalo do podjela, ali s povijesnim se neistinama moramo sukobljavati – zaključuje Đakić.


Jandroković, kao ni Pupovac, jučer se nisu javljali na mobitel.