Novi kontejnerski terminal

Lučka uprava Rijeka izabrala savjetnika: Roterdamska tvrtka traži koncesionara za Zagrebačku obalu

Darko Pajić

Rok za izgradnju Zagrebačke obale istječe 15. prosinca / arhiva NL

Rok za izgradnju Zagrebačke obale istječe 15. prosinca / arhiva NL

Inače, prvi natječaj za koncesionara na Zagrebačkoj obali, koji je raspisala Lučka uprava Rijeka, nije polučio nikakav uspjeh jer se na njega nitko nije javio.



 Novi natječaj za koncesionara na kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala pripremit će nizozemska tvrtka Maritime & Transport Business Solutions (MTBS) iz Rotterdama, koja je izabrana na međunarodnom natječaju Lučke uprave Rijeka između šest kandidata, koji su se našli u završnom krugu izbora. Riječ je o renomiranoj kompaniji s veliki iskustvom u pripremi i realizaciji razvojnih projekata u nizu luka diljem svijeta, između ostalog trenutno rade i na projektima luka u Lisabonu, Kopenhagenu, Veneciji, praktično na svim kontinentima, a između ostalog su radili i na projektu razvoja pozadinskog terminala luke Rijeka na Škrljevu.


U skladu s ugovorom potpisanim između Lučke uprave Rijeka i MTBS-a, koji je vrijedan oko 600.000 eura, konzultantske usluge nizozemske tvrtke uključuju izradu tržišne procjene i pripremu natječaja, te organizaciju javne prezentacije (road show) s pozivom svim zainteresiranim ulagačima i potencijalnim koncesionarima. MTBS će također predložiti najbolji model natječaja za Zagrebačku obalu te pratiti provedbu natječajnog postupka. Imaju i obvezu tržišno procijeniti i odrediti potencijalne ulagače među lučkim operaterima i brodarima te pružiti im sveobuhvatne informacije. Na temelju natječajne dokumentacije pripremit će se i nacrt ugovora o koncesiji za transakciju u skladu s hrvatskim zakonima, kao i priprema izvješća o procjeni ponuda, uključujući prijedlog za dodjelu koncesije.


Inače, prvi natječaj za koncesionara na Zagrebačkoj obali, koji je raspisala Lučka uprava Rijeka, nije polučio nikakav uspjeh jer se na njega nitko nije javio. Za uspjeh novog natječaja važan preduvjet bit će i rješavanje problema financiranja izgradnje ceste D-403 kako bi se dobila još jedna garancija isplativosti investicije. Lučka uprava Rijeka planira zaključiti natječaj i izabrati koncesionara najkasnije do kraja iduće godine, odnosno do 15. prosinca, kada istječe rok za izgradnju Zagrebačke obale.