Najavljeno

Ljubav HDZ-a i Milana Bandića ni Arapi ne mogu rastaviti, podržat će mu izmjene GUP-a u Skupštini

Zlatko Crnčec

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



HDZ i Milan Bandić i dalje će biti koalicijski partneri i u Vladi i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Ako je netko i imao dvojbi oko toga da bi HDZ u Zagrebu mogao napraviti bilo kakav problem zagrebačkom gradonačelniku – vezano za njegov kontroverzni plan „Grad u gradu“, kojeg kani provesti s misterioznim arapskim investitorima – one su definitivno raspršene nakon što je HDZ-ov predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet jučer izjavio da će njegova stranka podržati izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojem se oporba oštro protivi.


– Naše službe nisu našle ništa protuzakonito u Memorandumu između grada i investitora. Gradonačelnik Bandić ima pravo bez suglasnosti Gradske skupštine potpisati Memorandum i oni nije obvezujući. Odluka je Gradskog odbora HDZ-a da se podrže izmjene GUP-a uz ispunjenje dva uvjeta.


Prvi je da se poštuje procedura koju je donijelo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.




A drugi je da se prihvate amandmani koje predlaže naša stranka, izjavio je Prgomet novinarima u stanci zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine.


HDZ i Stranka Milana Bandića koalicijski su partneri u zagrebačkoj Gradskoj skupštini od lokalnih izbora u svibnju 2017. godine. S njima su u koaliciji na početku bili Neovisni za Hrvatsku (NHr) koje su tada još zajedno vodili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.


Medutim, nakon što su Neovisni izašli iz koalicije prazninu su krajem prošle godine popunila tri dotadašnja oporbena gradska zastupnika koji su iznenada i misteriozan način shvatili da Bandić radi dobar posao.


Iako je na parlamentarnijm izborima 2016. Bandićeva stranka osvojila samo jedan mandat, njegov kojeg je on zamrznuo i prepustio neovisnom Željku Lackoviću, s vremenom je ona narasla na pet saborskih zastupnika nakon prelaska u njene redove bivših članova SDP-a, HNS-a i HSS-a. Bandić ima stanovit utjecaj i na dio zastupnika koji su članovi Zastupničkog kluba MB 365 i nezavisnih zastupnika.


Iako nikome nije jasno kako bi se svi saborski zastupnici na koje on ima utjecaj ponašali u slučaju da on zaista počne pritiskati Vladu Andreja Plenkovića, sama činjenica da je on na ovaj ili onaj način došao do toga da njegova stranka ima pet saborskih zastupnika govori o tome da je on jako ozbiljan partner HDZ-a na državnoj razini. Koji onda zauzvrat može tražiti podršku u Gradu Zagrebu.


Bandić bio mogao postati još važniji ako bio troje zastupnika SDSS-a napustilo vladajuću koaliciju. U zagrebačkom je HDZ-u oko toga bilo dosta razgovora i rasprava, a navodno je na jednoj od sjednica Gradskog odbora zamjenik predsjednika HDZ-a na državnoj razini Milijan Brkić govorio da HDZ ne bi trebao podržati Bandićeve izmjene GUP-a. Medutim, budući da su Bandić i Brkić već godinama bliski suradnici to se može protumačiti prije HDZ-ovim unutarstranačkim previranjima nego nekakvim stvarnim sukobom na relaciji Bandić Brkić. 


S druge strane zagrebačka oporba i oporba na državnoj razini već mjesecima ukazuje na to da i Bandić i Plenković imaju većine koje drži nekadašnji zastupnici oporbe koji su promijenili stranu. Zagrebački SDP odluči je od općinskog Državnog odvjetništva zatražiti da pokrene postupak ocjene ništetnosti famoznoj Memoranduma kojeg je Bandić potpisalo za vrijeme službenog posjeta Dubaiu.


– Sukladno članku 327. Zakona o obveznim odnosima. Sklapanjem Memoranduma gradonačelnik je prekorači svoje ovlasti, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić.