Nije pravovaljana

Lista Dalije Orešković za izbore u Lici i službeno odbijena

Hina



Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP) Ličko-senjske županije objavilo je kasno u petak listu devet pravovaljanih kandidacijskih lista za prijevremene izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, dok se lista Stranke antikorupcije, razvoja i transparentnosti START s nositeljem Josipom Milinkovićem ne smatra pravovaljanom, potvrdila je Hini predsjednica ŽIP-a Milka Vraneš.


Devet pravovaljanih lista s po 31 kandidatom, koje će se 10. ožujka natjecati za skupštinske mandate su: »Bandić Milan 365 stranka rada i solidarnosti« čija je nositeljica Danijela Bogić, Koalicijska lista grupe birača čiji je nositelj Ante Dabo, Koalicijska lista HDZ-HSU-HSP AS-HSS-HBS (Hrvatska bunjevačka stranka) na čelu s nositeljem Marijanom Kustićem, HSLS-HNS čiji je nositelj Ante Franić, HSP s nositeljem Karlom Starčevićem, Kandidacijska lista grupe birača s nositeljem Darkom Milinovićem, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) čiji je nositelj Milan Uzelac, SDP s nositeljem Tomislavom Zrinskim i Živi zid čiju listu nosi Rade Jug.


Posebnim rješenjem ŽIP je odbacio kao nepravovaljanu listu Stranke antikorupcije, razvoja i transparentnosti (START), jer je uvidom u registar političkih stranaka utvrđeno da 7. veljače 2019. godine, kada je stupila na snagu odluka Vlade RH o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Županijske skupštine Ličko senjske županije, START nije bila registrirana politička stranka, te stoga nema pravo predlaganja kandidacijske liste.




Stranka Start je, piše u rješenju, registrirana 14. veljače.


Prigovor na ovakvo rješenje podnosi se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) u roku od 48 sati.


Predsjednica START-a Dalija Orešković već je kod predaje liste u četvrtak rekla da su u START-u svjesni da njihovu listu Županijsko izborno povjerenstvo neće potvrditi kao pravovaljanu, ali da su se odlučili predati listu kako bi pokazali da je ta stranka, koja je registrirana 14. veljače, već sprema sastaviti listu s 31 kandidatom i svima pokazati snagu da START participira u budućim promjenama.