ŽIVOT NA GRANICI

Liječnica iz Matulja svaki dan putuje u Postojnu: “Ovo nikad nisam doživjela, život je gotovo stao”

Barbara Čalušić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

U svojih 60 godina nisam doživjela da se na ovaj način, ovako radikalno zaustavlja život, no s obzirom na trenutačnu situaciju ne mislim i da je preradikalno, kaže dr. Gordana Kalan Živčec



RIJEKA – Epidemija koronavirusa u Sloveniji je ušla u drugu fazu: svi s respiratornim simptomima i temperaturom moraju u samoizolaciju, a osobe koje uz takve simptome imaju i neku drugu bolest i rizična su skupina, kad je koronavirus u pitanju testiramo.


U ovom trenutku u Sloveniji se ograničava broj testiranja na koronavirus budući da je do nedjelje u Sloveniji obavljeno preko 6.000 testiranja na koronavirus, kazala nam je jučer slovenska liječnica s matuljskom adresom dr. Gordana Kalan Živčec koja radi u domu zdravlja u Postojni.


Jučer smo je zatekli na radnom mjestu te nam je potvrdila da zasad bez poteškoća putuje na posao na relaciji Matulji – Postojna.


Zatvoren javni promet




– Ako mi bude naloženo da ostanem u samoizolaciji, naravno da ću ostati kod kuće u Matuljima.


Pritom je u Sloveniji na snazi odluka Vlade prema kojoj svi liječnici u ovom trenutku imaju zabranu odlaska na godišnje odmore, usavršavanja i svi se moramo javiti na radna mjesta, ako nismo prehlađeni.


Ako smo pak bolesni, moramo se podvrgnuti testiranju na koronavirus, objašnjava dr. Kalan Živčec.



U Sloveniji je do jučer poslijepodne evidentirano 219 slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla.


U pripremi je odluka o zabrani rada većine trgovina i uslužnih djelatnosti u kojima dolazi do izravnog kontakta s potrošačima, a raditi bi trebale samo trgovine prehrambenim proizvodima, ljekarne, banke, pošte i benzinske pumpe.


Zatvara se i javni promet autobusom i željeznicom, a zatvorit će se i skijaške žičare. Kako dodaje, dr. Kalan Živčec, svoja vrata zatvorile su državne i gradske službe u Sloveniji te se poslovanje s građanima obavlja putem e-uprave.


Spriječiti širenje


– U svojih 60 godina nisam doživjela da se na ovaj način, ovako radikalno zaustavlja život, no s obzirom na trenutačnu situaciju ne mislim i da je preradikalno.


Otkazana su sva događanja, poslodavci preporučuju rad od kuće i to je dobro jer je samodisciplina u ovoj situaciji najvažnija.


U ordinaciji radim sa zaštitnom maskom, svi prehlađeni se liječniku javljaju telefonski i ostaju kod kuće jer se smatra da je svatko tko ima respiratorne simptome potencijalno zaražen koronavirusom.


Vjerujemo da ako se poštuju preporuke, ako ljudi ostanu kod kuće, izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima, možemo bitno spriječiti širenje virusa, zaključuje dr. Kalan Živčec.