Sindikat Istre i Kvarnera

Kutlača na prvomajskoj proslavi: I u Istri je uništena proizvodnja, Uljanik prodan u bescjenje

Hina

Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Osvrnuvši se na stanje u pulskom Uljaniku voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača rekao je da je pulsko brodogradilište »predano u bescjenje, a poklonjen je i prostor gdje će na njemu raditi tko što hoće«



PULA Voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača na središnjoj proslavi 1. svibnja u Puli rekao je kako je »nažalost i u Istri je proizvodnja uništena, razvija se trgovina i turizam« koji su, kako je ocijenio, »sinonim za radničko ropstvo.«


 Nastupom kulturno-umjetničkog društva »Lino Mariani« i Puhačkog orkestra grada Pule te govorima predstavnika Grada, Istarske županije i sindikata na pulskom Trgu Portarata u utorak je održana središnja svečanost u povodu Međunarodnog praznika rada.


 Istaknuvši kako je Istra jedina županija u Hrvatskoj u kojoj je veći broj ljudi koji se u nju doseljava nego što se iz nje iseljava, zamjenik župana Fabrizio Radin rekao je da danas svi podsjećaju na povijesnu borbu radničke klase za svoja temeljna radnička prava. »Borba je to koja je upravo u Puli, u Istri imala snažan odjek, a u kojoj su najvišu cijenu platili njezini nevini građani« – istaknuo je Radin.




 Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek naglasio je kako radnička borba traje i danas, neovisno o tome što su se vremena promijenila. »Na nama je da zajedničkim snagama nastavimo graditi društvo i uređenu državu koja počiva na poštivanju prava radnika, socijalnoj zaštiti i jednakosti među ljudima«, poručio je Cvek i dodao kako je očuvanje radnih mjesta primarni cilj, posebice u proizvodnim djelatnostima koje su pokretač cijelog gospodarstva.


 Osvrnuvši se na stanje u pulskom Uljaniku voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača rekao je da je pulsko brodogradilište »predano u bescjenje, a poklonjen je i prostor gdje će na njemu raditi tko što hoće«.


 »Slušamo lokalne političare koji govore kako je Istra na svim poljima bolja od drugih. To je istina, ali to je tako ne zato jer je Istra tako uspješna već zato jer su ostale županije jako loše. Nažalost, i u Istri je proizvodnja uništena, razvija se trgovina i turizam koji su sinonim za radničko ropstvo, jer se radnicima ne plaćaju prekovremeni sati« , ocijenio je Kutlača.


 Ustvrdio je da Hrvatska nije zemlja perspektive, niti El Dorado, kako neki tvrde, a nije ni zemlja budućnosti za radništvo i za običnog čovjeka.


 Izaslanstvo Grada, Županije i Sindikata položilo je potom vijence na spomen ploči stradalim radnicima 1920. godine koji su poginuli u demonstracijama u borbi za svoja radnička prava. Proslava Međunarodnog praznika rada nastavljena je tradicionalno u Šijanskoj šumi uz glazbeno-zabavni program gdje je pulski gradonačelnik podijelio besplatne porcije graha.