Teške optužbe

Kuščević: “Hristov je dobio otkaz, jer nije radio zadovoljavajuće, Štromar treba snositi odgovornost”

Portal Novilist.hr

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

"Upravo tu se vidi tko je častan čovjek, a tko je manje častan čovjek. Kad su počeli neosnovani medijski napisi o mojim takozvanim aferama, ja nisam htio biti uteg ovoj Vladi, HDZ-u i naravno da sam podnio ostavku. Međutim, očito Štromar pritisnut silnim aferama, pa tako i ovom aferom, to odbija napraviti. To govori o savjesti svakoga od nas", rekao je Lovro Kuščević



Teške optužbe


Kuščević: “Hristov je dobio otkaz, jer nije radio zadovoljavajuće, Štromar treba snositi odgovornost”


ZAGREB – Bivši ministar uprave Lovro Kuščević u razgovoru je prokometirao je zašto smatra da bi ministar Štromar trebao dati ostavku, a objasnio je i zašto živi u stanu Krešimira Žunića, bivšeg šefa APN-a, javlja N1.




Lovro Kuščević smatra da je, zbog afere s bivšim šefom APN-a Krešimirom Žunićem, najveća politička odgovornost na resornom ministru Predragu Štromaru.


“Obnašao sam dužnost ministra graditeljstva i prostornog uređenja i vrlo dobro znam kako posluje Agencija za promet nekretnina koja je u resoru Ministarstva graditeljstva. Sasvim sigurno se tako nešto ne može dogoditi bez da ministar zna da se ona događa, a tim više što je ugovor o kupoprodaji potpisao upravo direktor koji je imenovan na prijedlog gospodina Štromara. Ukoliko je tu bilo nekakvih malverzacija da svi moraju snositi odgovornost, a političku odgovornost po meni bi trebao snositi resorni ministar”, rekao je.


Bi li trebao dati mandat na raspolaganje, kaže: “Poznavajući razmišljanja HNS-a čisto sumnjam da će on to napraviti. Dakle, ja to ne očekujem, ali sasvim sigurno bi to bio minimum moralne odgovornosti.”


Prokomentirao je izjavu Štromara koji kaže da je Kuščević frustriran.


“Upravo tu se vidi tko je častan čovjek, a tko je manje častan čovjek. Kad su počeli neosnovani medijski napisi o mojim takozvanim aferama, ja nisam htio biti uteg ovoj Vladi, HDZ-u i naravno da sam podnio ostavku. Međutim, očito Štromar pritisnut silnim aferama, pa tako i ovom aferom, to odbija napraviti. To govori o savjesti svakoga od nas.”


Smatra li da je Štromar teret Vladi, Kuščević kaže: “Imajući u vidu činjenicu da se u agenciji koja je pod direktnom nadležnošću ministra Štromara događaju stvari za koje je on znao, na koje nije na vrijeme reagirao. Ako pak nije znao onda ne vlada sa svojim resorom i ne kontrolira situaciju u Agenciji. Prema tome, bilo koji od ova dva razloga su sasvim dovoljan razlog da ponudi ostavku. Naravno, na predsjedniku hrvastke Vlade je da tu ostavku prihvati ili ne prihvati.”


Kuščević živi u stanu Krešimira Žunića, koji je sa sinom od APN-a kupio stan u Zadru za manje od 1000 eura po kvadratu, zbog čega je danas razriješen dužnosti v.d.-a APN-a.


“Nemam tu sreću da imam svoj stan u Zagrebu ili okolici. Negdje moram živjeti. Moje ispravno ponašanje se ogleda u tome da dok sam bio ministar graditeljstva nisam iznajmio stan od gospodina Žunića, budući da je on bio u Agenciji gdje sam ja bio resorno nadležan. Nisam htio nikakav sukob interesa. Kad sam postao ministar uprave tražio sam stan koji je bliži da se ne vozim 45 minuta svaki dan automobilom”, pojasnio je.


Žunića, kaže, poznaje privatno. “Nismo kumovi, ali ne poričem da smo dobri prijatelji.” Dodao je i da glavno tajništvo ministarstva odabire stanove. “Išao sam pogledati nekoliko stanova. Taj je najbliži, najadekvatniji, najjeftiniji.”


Novi čelnik APN-a Dragan Hristov svojedobno je dobio otkaz u APN-u, ali je vraćen na posao. “Otkaz mu je dao tadašnji direktor APN-a, dok sam bio ministar graditeljstva, bio sam upoznat s time. Koliko se sjećam otkaz je dan zbog toga što gospodin nije radio na zadovoljavajući način. Kako je to završilo, nisam upoznat.”


“Štromar je predložio Čukelja za direktora, on je dao ostavku. Nakon toga je predložio gospodina Žunića za direktora. Imenuje već trećega u kratkom madatu. Očito gospodin Štromar ne zna ni što bi ni kako bi vodio Agenciju, ne zna očito ni kadrovirati”, istaknuo je Kuščević.