Reakcije na preporuke Vijeća

Kuščević: ‘Drago mi je da je istaknuto da HOS nema veze s ustaškim pokretom’

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Nina Obuljen Koržinek, upitana za preporuke Vijeća oko pozdrava »Za dom spremni«, rekla je kako misli da tu »ništa nije nakaradno« te istaknula kako su godinu dana ozbiljni stručnjaci na tome radili



ZAGREB Preporuke su takve kakve jesu, a tumačit će ih svatko kako hoće, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak prije Vladine sjednice upitan za komentar preporuka Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima o sankcioniranju simbola totalitarnih režima.


U preporukama koje je u srijedu donijelo Vijeće navodi se da je pozdrav »Za dom spremni» suprotan Ustavu, ali se može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje.


Prije sjednice Vlade preporuke su komentirali ministri Lovro Kuščević, Nina Obuljen Koržinek i Milan Kujundžić koji smatra da će takve preporuke svatko tumačiti kako hoće.




»Vidjet ćemo, analizirat ćemo… Nemojmo živjeti povijest, hajdemo se okrenuti budućnosti«, rekao je Kujundžić.


Upitan može li nešto biti malo protuustavno, a malo ustavno, odgovorio je da ne može. No, nakon primjedbe novinara kako premijer kaže da je to moguće, Kujundžić je odgovorio protupitanjem: Kako novinari definiraju što je ustavno?


Na pitanje kada očekuje zakon koji će regulirati to pitanje nije odgovorio, rekavši samo da Zakon o zdravstvenoj zaštiti ide sljedeći tjedan u e-savjetovanje.


Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako mu je »drago da je jasno napravljeno razgraničenje i da je HOS istaknut kao legitimna vojna postrojba iz Domovinskog rata koja nema nikakve veze s ustaškim pokretom«.


»To treba razlučiti, ustaški pokret je bio zločinački, a HOS je bio legitimna postrojba koja je oslobađala Hrvatsku«, odgovorio je Kuščević.


Na inzistiranje novinara kako je moguće da nešto bude neustavno, a onda se u određenim trenucima dopušta, ponovio je da »HOS nema nikakve veze s ustaškim pokretom, i kao takav nema prepreke da bude i zakonski prepoznat«.


O budućim koracima Vlade rekao je kako će Vlada sigurno analizirati preporuke Vijeća i odlučiti kada i na koji je način to najbolje implementirati u hrvatsko zakonodavstvo.


Poručio je da će biti zadovoljan onoga trenutka kada partizani i ustaše konačno prestanu biti politička tema i postanu tema o kojoj će se raspravljati na znanstvenim skupovima, a ne na političkim tribinama.


Nina Obuljen Koržinek, upitana za preporuke Vijeća oko pozdrava »Za dom spremni«, rekla je kako misli da tu »ništa nije nakaradno« te istaknula kako su godinu dana ozbiljni stručnjaci na tome radili.


»Vrijeme je da u Hrvatskoj počnemo rješavati probleme«, rekla je i najavila da će detaljno sve proučiti jer će se u jednom dijelu to ticati i njezina resora.


Ni ona nije odgovorila na pitanje koji je rok u kojemu bi se trebao donijeti zakon.