Neće biti lako

Kujundžić namjerava ograničiti prodaju energetskih pića djeci. Ostaje samo pitanje “kako?”

Ljerka Bratonja Martinović

Hrvatska nema industrije energetskih napitaka, niti bi Vlada bila izložena pritisku zbog gubitka radnih mjesta kao u slučaju duhanske industrije. Prodaju energetskih pića djeci moglo bi se tako ograničiti po uzoru na ograničavanje prodaje cigareta i alkohola djeci i maloljetnicima, naravno s intencijom da se takva zakonska odredba dosljedno provodi, kontrolira i sankcionira njeno kršenje



ZAGREB – Nakon što je Europska komisija poručila da je ograničavanje uporabe energetskih napitaka stvar nacionalnog zakonodavstva svake države članice EU-a, te da se u takva pitanja nema namjeru miješati, ministar zdravstva Milan Kujundžić spreman je angažirati se na tome da se ograniči prodaja takvih napitaka djeci i maloljetnicima. Tvrdi, međutim, da takav postupak u našem zakonodavstvu nije jednostavan te da se radi o dugotrajnom procesu.


– Naravno da ću uložiti sve moguće napore u tom smjeru, u okviru zakonskih mogućnosti. Na razini struke, brzo bismo se složili da energetska hiperkalorična pića nisu dobra za djecu te da njihova konzumacija može utjecati na razvitak i zdravlje djeteta. Zakonski je okvir s druge strane takav da se ne može glatko i jednostavno ograničiti prodaja energetskih napitaka, ali ću to dugotrajno nastojati – rekao nam je ministar Kujundžić za kojeg je to značajna tema kojom se svakako namjerava baviti.


Kakve su to prepreke u domaćem zakonodavstvu koje kompliciraju ograničavanje prodaje energetskih pića djeci, ministar nam nije znao objasniti jer se, kazao je, radi o pravnom pitanju.




Prema informacijama kojima raspolažemo, Litva i Latvija to su pitanje riješile relativno jednostavno, novim zakonima, a ni kod nas to ne bi trebao biti neki problem.


Hrvatska nema industrije energetskih napitaka, niti bi Vlada bila izložena pritisku zbog gubitka radnih mjesta kao u slučaju duhanske industrije. Prodaju energetskih pića djeci moglo bi se tako ograničiti po uzoru na ograničavanje prodaje cigareta i alkohola djeci i maloljetnicima, naravno s intencijom da se takva zakonska odredba dosljedno provodi, kontrolira i sankcionira njeno kršenje.