Ministar zdravstva

Kujundžić izrazio žaljenje zbog slučaja ortopeda u KB Dubrava te pohvalio upravu bolnice

Hina

»Žalim zbog ovog slučaja i i pohvaljujem upravu bolnice koja je mirno, racionalno, poštujući procedure i zakone, provela slučaj do kraja i primijenila primjerene sankcije«, rekao je Kujundžić koji je povodom Svjetskog dana bolesnika posjetio pacijente u KB Dubravi

 Ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je u nedjelju u povodu Svjetskog dana bolesnika posjetio KB Dubravu, izrazio je žaljenje zbog slučaja ortopeda iz te bolnice koji je optužen za nedolično ponašanje i vrijeđanje pacijenata, te je pohvalio upravu bolnice koja je, kako je rekao, provela slučaj do kraja i primijenila primjerene sankcije. Do okončanja postupka rješavanja osnovanosti pritužbe, tom je liječniku izrečena zabrana rada s pacijentima.»Žalim zbog ovog slučaja i i pohvaljujem upravu bolnice koja je mirno, racionalno, poštujući procedure i zakone, provela slučaj do kraja i primijenila primjerene sankcije«, rekao je Kujundžić koji je povodom Svjetskog dana bolesnika posjetio pacijente u KB Dubravi.

Čini se da ranije primjenjivane sankcije nisu bile dovoljne




Na pitanje zašto nije osobno reagirao na prijave protiv dotičnog liječnika dok je i sam bio ravnatelj te bolnice, kazao je da su »i tada bile primijenjene adekvatne sankcije prema dokaznom materijalu« te se složio s novinarskom opaskom da u konkretnom slučaju to očito nije bilo dovoljno.


Za optužbe nekih liječnika iz KB Dubrave koji tvrde da je ortoped ostao na svom radnom mjestu jer ga on (Kujundžić) sam nije htio smijeniti, Kujundžić je ustvrdio da je riječ o običnim spinovima.»Liječnike ne smjenjuje ravnatelj, niti im presuđuje. Tada je bila komisija koja je na osnovu dokaznog materijala donosila sankcijske mjere. Ravnatelji i prije i poslije mene su primjenjivali sankcijske mjere sukladno dokaznom materijalu kojeg su imali«, kazao je ministar zdravstva koji je zahvalio novinarima na svemu što su učinili, ističući da je slučaj ipak istražila uprava bolnice.Ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić rekao je da su prije mjesec dana zaprimili prijavu pacijentice zbog nedoličnog ponašanja liječnika i formirali povjerenstvo koje je ispitalo sve okolnosti prijavljenog događaja. »Istražne radnje su počele puno prije nego je sve stiglo u medije, a proces je trajao tri ili četiri tjedna. Istina, slučajevi su bili prijavljeni i ranije. Dobivao je opomene nekoliko puta. ali u mom mandatu ovo je bila prva prijava i reagirali smo nas nju«, rekao je Marušić.Kujundžić: U hrvatskom zdravstvu se događaju pozitivni pomaci, u preventivnom smislu mora se napraviti puno višeMinistar zdravstva je prije posjeta pacijentima u KB Dubravi, nazočio misi u bolničkoj kapelici, a novinarima je uoči njenog početka iznio ocjenu da se u hrvatskom zdravstvu događaju pozitivni pomaci, ali da se u preventivnom smislu može i mora napraviti puno više. »Moja osnovna poruka o hrvatskom zdravstvu je da se događaju pozitivni pomaci u kvaliteti, dostupnosti, listama čekanja, radu i opremanju dnevnih bolnica, investiranjima u specijalizacije«, rekao je Kujundžić, dodajući da je sve to u službi bolesnih, da ih je što manje i da ih se što bolje liječi.Naglasio je da se u preventivom smislu može i mora napraviti toga puno više, ali da to nije stvar samo zdravstva, već stvar svih četiri milijuna stanovnika »koji moraju malo više pripaziti na svoje zdravlje, svjesni štetnih čimbenika i toga da na vrijeme otkrivena bolest znači bolest koja će najvjerojatnije biti izliječena«.Na upit što se radi na području reforme zdravstvenog sustava, naglasio je da je osnovno mrežu učiniti dostupnom svima, podići kvalitetu, ali i odgovornost svih u sustavu.»Ali, s druge strane treba napraviti to da iz informatičkog sustava bude razvidno tko gdje i koliko radi. Nastavljamo sa započetim procesom funkcionalnog spajanja bolnica, smanjivanja kapaciteta akutnih kreveta i odjela koji ne trebaju s jedne strane, a s druge strane poboljšanjem mreže primarne zdravstvene zaštite«, poručio je ministar.