Sporna imovina

Kuće ministra Kujundžića vrijedne su oko 4 milijuna kuna, Povjerenstvo će pokrenuti provjeru

Hina

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

»Ja sam se dužan očitovati Povjerenstvu prema zakonu, no tu se nema što skrivati, sve je transparentno i jasno. Lako se može vidjeti koliko smo moja supruga i ja zaradili u posljednjih pet godina, kao i što se na mom računu može vidjeti da je moja ušteđevina rasla za 7000-8000 kuna mjesečno«, rekao je Kujundžić



ZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjerit će podatke iz imovinske kartice ministra zdravstva Milana Kujundžića na osnovu medijskih napisa o kupnji kuće u Zagrebu i vrijednosti kuće u kojoj živi.


»Povjerenstvo će pokrenuti postupak u kojem će provjeriti sve podatke iz imovinske kartice ministra Kujundžića, odnosno usporediti ih s podacima koje će zatražiti od nadležnih tijela – Porezne uprave, zemljišno-knjižnih odjela i drugih tijela«, izjavila je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.Ako se utvrditi nesklad, Povjerenstvo će pozvati dužnosnika da se o tome očituje, a nakon što zaprimi očitovanje odlučit će ima li elemenata za pokretanje postupka, dodala je Jurišić.

Nakon članka kojim se dovodi u pitanje transparentnost kupnje nove kuće, portal Telegram objavio je danas da je Kujundžić u imovinskoj kartici za kuću u kojoj sada živi iskazao manju vrijednost od realne.


Ministar tvrdi da je vrijednost kuće 900.000 kuna, iako je u ugovoru o stambenom kreditu iz 2010., koji je bračni par Kujundžić potpisao s PBZ-om, vrijednost kuće procijenjena na 2,373,450 kuna, a prilikom reprogramiranja kredita 2016. godine na 1.680.000 kuna.




Kujundžić nije želio komentirati novi članak u Telegramu već je poručio kako je u vezi njegovih kuća sve jasno i transparentno te da će se o svemu očitovati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kada to od njega bude zatraženo.


»Ja sam se dužan očitovati Povjerenstvu prema zakonu, no tu se nema što skrivati, sve je transparentno i jasno. Lako se može vidjeti koliko smo moja supruga i ja zaradili u posljednjih pet godina, kao i što se na mom računu može vidjeti da je moja ušteđevina rasla za 7000-8000 kuna mjesečno«, rekao je Kujundžić.


Telegram je u utorak objavio da je Kujundžićeva obitelj krajem prošle godine kupila je još jednu kuću u Zagrebu, čija je vlasnica njegova supruga Tatjana Kujundžić, a kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila je 1.462.500 kuna. Pritom su upozorili da u ministrovoj imovinskoj kartici nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla platiti tu nekretninu.


Kujundžić je reagirao na to ustvrdivši kako je transakcija bila transparentna i zakonita, a kupnju je prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.


Naveo je kako vrijednost kuće 195.000 eura te da su supruga i on za kupnju kuće podigli kredit od 100.000 eura u PBZ-u, 55.000 eura platili iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u, a 40.000 eura privatno posudili od prijatelja, pri čemu je ugovor o pozajmici kod kupnje kuće ovjeren kod javnog bilježnika te novac uplaćen na račun prodavatelja kuće.


Premijer Andrej Plenković, koji boravi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, komentirao je danas kratko cijeli slučaj rekavši kako će u četvrtak vidjeti Kujundžića i s njim razgovarati.


»Ne mogu puno komentirati, vjerujem da će on to sve pojasniti«, kazao je Plenković.