Neobični koncept

Kraus: O Muzeju Holokausta nitko ništa nije pitao Židove

Boris Pavelić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

"Koliko znam, prije godinu dana najavljeno je otvaranje 'muzeja tolerancije', da bismo danas doznali da se ne radi takav muzej, nego muzej Holokausta. Prije nekog vremena, završen je natječaj za spomenik šest milijuna židovskih žrtava Holokausta. U svemu tome ŽOZ nije ni o čemu obaviješten, pa je moje pitanje - manipulira li se s nama ili što se radi, i zašto se to radi?", kazao nam je Kraus



Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) Ognjen Kraus izjavio je za naš list kako židovska zajednica u Hrvatskoj ne zna ništa o najavljenome otvaranju Muzeja Holokausta u Zagrebu te naglasio kako “ŽOZ nikada nitko nije kontaktirao, a stalno se manipulira informacijama”.


“Koliko znam, prije godinu dana najavljeno je otvaranje ‘muzeja tolerancije’, da bismo danas doznali da se ne radi takav muzej, nego muzej Holokausta. Prije nekog vremena, završen je natječaj za spomenik šest milijuna židovskih žrtava Holokausta. U svemu tome ŽOZ nije ni o čemu obaviješten, pa je moje pitanje – manipulira li se s nama ili što se radi, i zašto se to radi?”, kazao nam je Kraus kada smo ga zamolili za komentar najave otvaranja Muzeja Holokausta. 


Konstatirajući kako se u Hrvatskoj “ne reagira na ustaštvo, tolerira se ‘Za dom spremni’, oskrvnjuje Jasenovac i relativizira NDH”, Kraus je ocijenio kako je “tolerancija u našem društvu svedena na minimum”.




“A mi, s druge strane, otvaramo Muzej Holokausta?! Holokaust može biti samo za Židove, jer se Holokaust, po značenju riječi, odnosi na njih, a genocid za vrijeme NDH je proveden i nad Srbima, i nad Romima, i nad Hrvatima. Ako ovoj zemlji nešto treba, to je spomenik žrtvama rasnih zakona takozvane NDH”, kaže Kraus. 


Pored toga, dodaje, iz onoga što je o planiranome muzeju objavljeno, “očito nema jasne ideje kako bi taj muzej trebao izgledati i što bi se u njemu prezentiralo”. “Tako se pomoću gospodina Branka Lustiga, koji na sve pristaje, manipulira javnošću i očito pripremaju radna mjesta za potrebite, a mogao bih navesti i za koga”, s ironijom je kazao Kraus.


Govoreći o obrazovanju o Holokaustu u Hrvatskoj, koje je jedan od proklamiranih ciljeva pokretača ideje o muzeju, Kraus kaže: “Ako se u ovoj zemlji nešto radi s edukacijom, onda to radi Šoa akademija Židovske općine Zagreb, koju sve institucije u Hrvatskoj potpuno ignoriraju. Kroz ŽOZ godišnje prođe tri tisuće učenika koje podučimo o tome što je bio Holokaust. A pogledajte Spomen područje Jasenovac, koji bi trebao biti glavni državni centar za obrazovanje o Holokaustu: kroz taj muzej godišnje prođe jedva dvostruko više ljudi nego kroz ŽOZ“, razočarano je kazao Kraus.


“Stvari se svojataju i radi nam se iza leđa. Nikada nas nitko ništa nije pitao, a nama se stalno manipulira. Način na koji se u javnosti govori o tako ozbiljnim projektima smatram čistim potpirivanjem antisemitizma”, zaključio je za naš list predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus.


Rezerviranost „prema inače hvalevrijednoj inicijativi“ za naš je list izrazila i Antifašistička liga.