Gužva u vrhu

Kolinda Grabar Kitarović uzmiče pred Plenkovićem: Samo sam željela raspravu. Odgovorni smo svi po malo

Danko Radaljac

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Nezadovoljna sam time da se ona koristi za pokušaj pozicioniranja u političkom prostoru jer tome nije tako. Ja jednostavno želim da se pokrene konstruktivna rasprava u kojoj će sudjelovati i Vlada i oporba i svi mi koji ćemo dati konstruktivne prijedloge za rješavanje problema."



Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović nakon konferencije “Požari u hrvatskoj” donekle je ublažila retoriku u kritiziranju Vlade i premijera Andreja Plenkovića.


– Pretpostavljam da mislite na moj govor u Opatiji na 25. Savjetovanju hrvatskih ekonomista. Kao što sam i u samom govoru naglasila, govor je presjek stanja u posljednjih 25 godina za koji ne može biti odgovorna jedna vlada, pogotovo koja je na vlasti tek oko godinu dana. Odgovorni smo svi pomalo, uključujući i mene jer sam jedno vrijeme bila ministrica vanjskih poslova. Nismo učinili dovoljno. Hrvatska nazaduje, drugi nas prestižu jer očito koriste snažnije reforme, pa mislim da treba se ugledati u ta iskustva i nastaviti daljnji rad, kazala je predsjednica države.


Dodala je i kako je njezina želja bila vezana za loše stanje u demografiji i kako joj je drago da je to ušlo ljudima u uho. No, našla je i jednu zamjerku.




– Nezadovoljna sam time da se ona koristi za pokušaj pozicioniranja u političkom prostoru jer tome nije tako. Ja jednostavno želim da se pokrene konstruktivna rasprava u kojoj će sudjelovati i Vlada i oporba i svi mi koji ćemo dati konstruktivne prijedloge za rješavanje problema. Držim da nema vremena za čekanje i da moramo početi raditi na reformama kojima trebamo dati pravi sadržaj i smisao, kazala je predsjednica. Upitana o tome razmišlja li o drugom mandatu, kazala je da ne ne bi bilo ozbiljno u ovom trenutku o tome pričati, obzirom da je tek na polovici prvog mandata.


Medije je zanimalo i što misli o pravosuđu, pogotovo u sferi odluke arbitražnog suda u Švicarskoj.


– Ne bih mogla komentirati arbitražnu presudu jer sve što sada kažem moglo bi se iskoristiti u arbitraži koja je pred sudom u Washingtonu. Obeshrabruje činjenica da još uvijek ima korupcije u hrvatskom pravosuđu, nažalost ima je i drugdje u državnoj upravi. Držim da je jedan od temeljnih uvjeta za rješavanje korupcije u Hrvatskoj uvođenje e-sustava, e-government koji će omogućiti da se vrlo zorno prati koji je predmet koliko stajao i kod koga. Imate kompjutorske sustave koji uspoređuju pojedine predmete i detektiraju koruptivne elemente, predložila je predsjednica Grabar-Kitarović poprilično operativnu mjeru za ovo pitanje.