Predsjednica u Ankari

Kolinda Grabar-Kitarović danas se sastaje s Erdoganom, glavne teme BiH i EU

Irena Frlan Gašparović

Razgovarat će se o ulozi Hrvatske i Turske u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, o izbornom zakonodavstvu te o mogućnosti održavanja trilaterale Hrvatska – BiH – Turska



ZAGREB Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas će boraviti u jednodnevnom radnom posjetu Turskoj gdje će se susresti s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, najavljeno je iz njezina ureda. Nakon svečanog dočeka u predsjedničkoj palači, predviđen je razgovor dvoje predsjednika u četiri oka, a potom i bilateralni sastanak izaslanstava Hrvatske i Turske.


Iz Ureda predsjednice doznaje se da će jedna od tema sastanka Grabar-Kitarović i Erdogana biti situacija u jugoistočnoj Europi, posebno u BiH. Prema neslužbenim informacijama, predsjednica namjerava s turskim predsjednikom razgovarati o ulozi Hrvatske i Turske u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, posebice o izbornom zakonodavstvu te o mogućnosti održavanja trilaterale Hrvatska – BiH – Turska na najvišoj razini u prvom tromjesečju ove godine.


Tijekom radnog posjeta bit će riječi i o odnosima Turske i Europske unije. Ti su odnosi već dulje vrijeme u krizi, a dodatno su pogoršani nakon Erdoganove reakcije na neuspjeli vojni udar u ljeto 2016. godine. Turski pregovori o članstvu u EU-u, koji su službeno počeli istog dana kada i hrvatski, u listopadu 2005. godine, trenutačno su, pak, na debelom ledu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je prošlog tjedna u Parizu primio Erdogana, ponovno je aktualizirao mogućnost da se Turskoj, umjesto integracije, ponudi drugačiji oblik suradnje s EU-om. Kako je prenijela Hina, Macron je ustvrdio i da razvoj događaja u Turskoj ne omogućuje napredak u pregovorima koje ta država vodi za članstvo u Uniji.




No, Ankara i EU imaju i druge zajedničke teme, a o jednoj od njih bit će riječi i na susretu Kolinde Grabar-Kitarović i Erdogana. Riječ je o, kako kažu izvori s Pantovčaka, ulozi Turske u upravljanju migracijama. Konkretnije, dakle, radi se o provedbi dogovora između EU-a i Turske iz proljeća 2016. godine kojim je zatvorena tzv. zapadnobalkanska migrantska ruta. Tim putem, koji je vodio i kroz Hrvatsku, migranti su pokušavali doći do zapadne Europe.


Erdogan je u Zagrebu bio u travnju 2016. godine kada je, među ostalim, nazočio obilježavanju stote obljetnice priznanja islama u Hrvatskoj.