Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
Havarija broda 'Đeni'

Kod Drvenika spašeno 16 brodolomaca s tonućeg izletničkog broda

Foto MRCC Rijeka
Foto MRCC Rijeka
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 22:20 2019-07-17T22:20:44+02:00

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas popodne koordinirala je akcijom spašavanja brodolomaca s izletničkog broda u Drveničkom kanalu. Dojavu o havariji poslala je u 17.25 sati poslala posada jedrilice 'Dalecarlia'.

S obzirom da je izletnički brod ubrzano primao more i tonuo, pozvani su svi sudionici u pomorskom prometu, koji su plovili u blizini pozicije havarije da se uključe u spasilačku akciju te su u vrlo kratkom vremenu svi putnici izvučeni iz mora na nekoliko pristiglih plovila.

U Vinišću je organiziran prihvat brodolomaca od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Trogir i Split.

Djelatnici HMP su od 18.20 sati, kako je koje plovilo sa brodolomcima pristajalo, obavljali preventivne preglede spašenih, među kojima je bilo djece i jedna trudnica, a nakon obavljenih pregleda iz MRCC Rijeka je, nešto prije 19 sati, potvrđeno kako među spašenima nitko, srećom, nije ozlijeđen.

Službenici Lučke kapetanije Split osigurali su poziciju havarije izletničkog broda. Temeljem podataka dostupnih za javnost, riječ je o brodu imena 'Đeni', hrvatske zastave, kojim je zapovjedao vlasnik N.A, državljanin Republike Hrvatske. U trenutku havarije na brodu se, uz još jednog člana posade M.Č., također državljanin Republike Hrvatske nalazilo 16 putnika.

Prema izjavi zapovjednika broda i člana posade, tijekom plovidbe na izletničkoj ruti primjetili su snažniji prodor mora u potpalublju, zbog čega je brod počeo ubrzano tonuti. Stoga je zapovjednik odmah naredio svim putnicima da obuku spasilačke prsluke, brod je usmjerio prema obali hridi Vinišće, do koje je gotovo uspio doploviti i gdje je dubina mora 4 do 5 metara.

2 MMPI SAR-DRVENIK LKST 17-7_19

Na tu su poziciju nedugo potom pristigla druga plovila, koordinarana u akciji spašavanja, čije posade su izvukli brodolomce iz mora na plovila te nastavili plovidbu sukladno nalozima iz MRCC Rijeka.

U okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, službenici Lučke kapetanije Split u suradnji sa Pomorskom policijom Split potvrdili su da zapovjednik te ujedno i vlasnik potonulog izletničkog broda posjeduje valjanu dozvolu za voditelja brodice 'C' kategorije, a točan razlog potonuća utvrdit će se nakon što se brod osposobi za vađenje iz mora i tegalj na siguran vez, kamo će se dovršiti očevidna postupanja.

3 MMPI SAR-DRVENIK LKST 17-7_19

Trenutno je pozicija potonuća osigurana i svim sudionicima u pomorskom prometu posredstvom ORP Split-radio odašilje se obavijest o mjestu potonuća, kako bi pravovremeno izbjegli kontakt sa podrtinom, čiji je pramčani dio još uvijek iznad površine mora.

Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora, a o daljnjim aktivnostima u cilju odsukavanja i teglja, odlučit će nadležna Lučka kapetanija Split, javlja MRCC Rijeka.

4 MMPI SAR-DRVENIK LKST 17-7_19

6 MMPI SAR-DRVENIK LKST 17-7_19

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.