Smrt Siniše Palma

Kirinova rekonstrukcija misterija virovitičkih milijuna: ‘Dobio sam poziv iz banke…’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



VIROVITICA Nakon sjednice Gradskog vijeća Virovitice, gdje ga je oporba rešetala pitanjima o nestanku 17 milijuna gradskih kuna i smrti pročelnika Siniše Palma, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin se obratio novinarima. Ispričao je svoju verziju priče i objasnio kojim su se redoslijedom stvari odvijale tih spornih dana.


– Ja u četvrtak poslijepodne, iza pet sati, dobivam poziv iz banke da je došlo do čudnih transfera na jednu sportsku udrugu. Ja idem provjeriti je li to istina. Zakazujem sastanak. Tamo odlazim u osam sati ujutro, zatražite od Zagrebačke banke da vidite kad sam ušao i izašao.


U međuvremenu, Palm je došao na radno mjesto. U 9:45 napušta radno mjesto kad je shvatio da su mu blokirani računi, priča Kirin, prenosi N1.




Dodaje da je nakon banke otišao na policiju.


– Tamo sam bio negdje do 11:45. Onda sam se vratio u grad. Rekao sam da mu se napiše rješenje o suspenziji, kaže Kirin, dodavši da je Palm otišao ranije.


Novinare je pitao zašto nisu provjerili činjenice.


– Moja glasnogovornica je nekome od vas odgovorila da se ja taj dan nisam susreo s njime, kaže Kirin demantirajući da se taj petak svađao s Palmom.


– Od tog dana više ga nitko nije vidio. Negdje oko dva sata ga traži dostavljač da mu uruči rješenje o suspenziji. Više nitko nije znao gdje je, rekao je Kirin.


– Činjenica je da je netko lupio glupost i da je ta glupost postala istina. Ja sam još u šoku i tuzi. To je mlad čovjek, nije trebao dignuti ruku na sebe, to je mlad čovjek.


S druge strane, počele su razne insinuacije, da ja i moja supruga kontroliramo njega. Ona s njim nema veze, da ga je bar kontrolirala, dodao je.


‘S obzirom da su izvidi u tijeku, sačekajmo da istraga završi. Mislim da su ti prosvjedi promašili i mjesto i vrijeme i temu. Ružna je slika da je jučerašnji ministar unutarnjih poslova maltene kriminalac” rekao je Kirin.


– Stojim pred vama, ja imam subjektivnu odgovornost. Ja sam ga birao, svi su znali o njemu sve najbolje, izabran je na javnom natječaju. Nitko nije rekao da je postojala ta druga strana, da su postojala veća propitkivanja o privatnom životu možda bi znali. Da je barem netko javio za problem tog čovjeka, spasili bi ga, rekao je Kirin o pročelniku Siniši Palmu, prenosi N1.


Zbog ‘slučaja Palm’ oporba tražila Kirinovu ostavku


Burno je u utorak bilo na sjednici virovitičkog Gradskog vijeća, oporba je zbog ‘slučaja Palm’ tražila ostavku HDZ-ovog gradonačelnika Ivice Kirina koji je to odbio, no po prvi puta od kada se saznalo za krađu novca iz gradskog proračuna i samoubojstva pročelnika za financije Siniše Palma potvrdio je kako je riječ o najmanje 17,5 milijuna kuna, javlja Hina.


– Novci su otuđivani u takozvanom presretanju prije nego što su uneseni u poslovne knjige grada, odnosno, skidani su s računa u poslovnoj banci i prebacivani na račun sportske udruge falsificiranjem dokumenata. Zbog istrage ne mogu govoriti o detaljima. Do danas sam mislio da je u doba modernih tehnologija, elektronskog nadzora poslovanja, sigurnosnih softvera, kontrola i revizija to nemoguće, pojašnjavao je Kirin.


Dodao je kako su u ovom slučaju zakazali i sigurnosni sustavi poslovnih banaka, porezne uprave, državnih tijela, Narodne banke pa i policije.


– U posljednjih desetak godina napravljeno je mnogo po pitanju kontrole i transparentnosti gradskog proračuna. Bili smo aktivni u sređivanju financija, nastojali smo da građani u svakom trenutku imaju uvid što se događa, isticao je Kirin.


Naveo je i kako su među prvima u Hrvatskoj ustrojili riznicu.


– Poslujemo po certifikatu kvalitete ISO 9001, svake godine imamo pozitivan nalaz državne revizije za učinkovitost i financijsko poslovanje. Službenici se svakodnevno obučavaju kako bi uspješno mogli nadzirati sustav i poslovanje, funkcionira sustav unutarnjeg nadzora.


Putem knjižice ‘Ja volim svoj grad’ građane upoznajemo s projektima koje ostvarujemo i planiramo ostvariti, a proračun javno objavljujemo na web stranicama, nabrajao je virovitički gradonačelnik.


Dodao je međutim da nitko nije mogao znati da sustav koji su uspostavili nije pod nadzorom koji su očekivali i u kome su trebali biti zaštićeni.


– Očito je to znao samo pročelnik Siniša Palm, ustvrdio je Kirin.


Oporba je zbog cijelog slučaja tražila ostavku gradonačelnika no on je to odbio. Priznao je, kako je rekao, svoju subjektivnu odgovornost, ali ne i objektivnu.


– Kao gradonačelnik i nalogodavac bio sam šef Siniši Palmu, ali niti sam znao niti sam do dana dojave iz banke imao indicije da je čovjek ovisnik o kocki, naglasio je, prenosi Hina.