Ususret referendumu o nezavisnosti

Katalonija imenovala “veleposlanika” u Hrvatskoj

Hina

Foto Twitter

Foto Twitter

Eric Hauck, nekadašnji ratni dopisnik iz opkoljenog Sarajeva, bit će šef delegacije sjeveroistočne španjolske pokrajine Katalonije u Hrvatskoj od kuda će pokrivati sedam zemalja jugoistočne Europe, potvrdila je katalonska vlada u srijedu



MADRID Eric Hauck, nekadašnji ratni dopisnik iz opkoljenog Sarajeva, bit će šef delegacije sjeveroistočne španjolske pokrajine Katalonije u Hrvatskoj od kuda će pokrivati sedam zemalja jugoistočne Europe, potvrdila je katalonska vlada u srijedu.


»Vlada je u utorak potvrdila imenovanje Ericka Haucka za prvog delegata u Hrvatskoj. Delegacija vlade Katalonije ima za cilj djelovati kao čvorište te predstavljati Kataloniju na geografskom području Balkana – Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji«, navedeno je u priopćenju poslanom Hini.


»Ova delegacija čini dio područja utjecaja i strateške važnosti za Kataloniju. Područje već uključuje više zemalja Europske unije koje je važno gospodarski i bitno za širenje katalonskih poduzeća«, stoji u priopćenju.




Na čelu delegacije će biti 49-godišnji Eric Hauck rođen u Saarlandu u Njemačkoj. Studirao je novinarstvo na Sveučilištu Autónoma u Barceloni (UAB) te ima magisterij iz Upravljanja sportskim organizacijama sa Sveučilišta Claude Bernard 1 iz Lyona u Francuskoj.


Dosad je bio direktor komunikacija u Fondaciji Princeza od Girone (Princesa de Girona). Od 1988. do 1995. bio je urednik vanjskopolitičke redakcije novina Hoy (Danas) te je pokrivao istočnu Europu do pada Berlinskog zida. Bio je izvjestitelj iz Rumunjske, Zaljevskog rata, Iraka, »Balkana« i Južnoafričke Republike.


Godine 1992. kada su mu bile 24 godine izvještavao je iz Sarajeva kojeg su opkolili Srbi. Njegov fotoreporter Jordi Pujol Puente poginuo je tijekom srpskog napada. Hauck je od 1995. do 1999. bio je direktor međunarodne suradnje gradske vlasti Barcelone u Sarajevu.


»Mreža vladinih delegacija u inozemstvu ima za cilj ojačati i proširiti vladine akcijske strukture i vanjske poslove Katalonije kako bi se branili i promicali interesi zemlje u inozemstvu«, navedeno je u priopćenju. »Na taj način želimo izgraditi i ojačati bilateralne odnose Katalonije i saveza ostalih aktera, mreža i međunarodnih organizacija«, dodaje vlada Katalonije.


Katalonska vlada otvara delegaciju u Zagrebu dva mjeseca prije referenduma o nezavisnosti od Španjolske najavljenog za 1.listopada. Španjolski Ustavni sud i španjolska vlada u Madridu smatraju ga nezakonitim i poručuju da se neće održati. Delegacije nazivaju u Španjolskoj »veleposlanstvima« Katalonije kojima je cilj dobiti međunarodnu podršku za održavanje referenduma u pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika.


Delegacija u Hrvatskoj bit će 12. »veleposlanstvo» Katalonije u svijetu a u planu su otvaranja novih izvan Europe. Još uvijek nije poznat točan datuma otvaranja u Zagrebu ali ono bi trebalo biti idući mjesec ili početkom rujna.


Svim tim »veleposlanstvima« upravlja Ured za institucionalne i vanjske poslove te odnose i transparentnost. Taj ured, dio katalonske vlade, smatraju ondje »katalonskim ministarstvom vanjskih poslova«. Na čelu mu je 46-godišnji Raül Romeva, smatran u Barceloni »ministrom vanjskih poslova Katalonije«.