Nema izvješća

Kasni analiza savjetovanja o Istanbulskoj konvenciji

Tihomir Ponoš

Ministarstvu Nade Murganić ni dodatnih mjesec dana nije bilo dovoljno / Snimio Darko JELINEK

Ministarstvu Nade Murganić ni dodatnih mjesec dana nije bilo dovoljno / Snimio Darko JELINEK

Tijekom savjetovanja zaprimljeno je 370 primjedbi, kažu u nadležnom ministarstvu te poručuju  da će izvješće o provedenom savjetovanju, nakon obrade svih komentara,  objaviti u najkraćem mogućem roku



ZAGREB   Tri mjeseca nakon što je završeno javno savjetovanje o Zakonu o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatijoj kao Istanbulska konvencija još nisu poznati rezultati tog savjetovanja.


Nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku još nije objavilo izvješće o provedenoj javnoj raspravi, a iz tog će se izvješća vidjeti koje pristigle prijedloge će Ministarstvo prihvatiti, a koje neće.


Očekivano vrijeme objave izvješća najavljeno na portalu esavjetovanja.gov.hr je 3. listopada. Dakle, Ministarstvo je inicijalno predvidjelo da će mu po završetku javnog savjetovanja biti potrebna dva mjeseca za objavu izvješća, a za sada ni dodatnih mjesec dana nije bilo dovoljno.




Ministarstvo, u odgovoru na naš upit zašto još nije objavljeno izvješće i kada će biti objavljeno, navodi da je tijekom savjetovanja zaprimljeno 370 primjedbi, odnosno komentara.


Mnogo komentara


– Uvažavajući opseg zaprimljenih komentara, a kako bi se svakom komentaru mogao dati odgovarajući odgovor, Ministarstvo završava s analizom svakog pojedinog komentara te će, u najkraćem mogućem roku, dovršiti odgovore odnosno izvješće o provedenom savjetovanju – piše u odgovoru Ministarstva.


Činjenica je da je pristigao velik broj komentara, ali golemi dio njih ne sadrži prijedloge za poboljšanje prijedloga već stavove i razmišljanja, pa njihova obrada ne bi trebala iziskivati mnogo vremena. Međutim, Istanbulska konvecija postala je za HDZ važno političko pitanje i izvor unutarstranačkih trvenja. Od proljeća traje pritisak da se tu Konvenciju, zbog navodnog uvođenja rodne ideologije koja je navodno, u tumačenju pojedinih radikalnih i fundamentalističkih udruga i organizacija, pogubna, ne ratificira.


Premijer Andrej Plenković je proljetos najavio da će Konvencija biti upućena u proceduru za usvajanje u posljednjem kvartalu ove godine, a to je potvrdio i povjereniku za ljudska prava Vijeća Europe Nilsu Muižnieksu.


Problem za HDZ


Da bi Istanbulska konvencija mogla biti ozbiljan unutarstranački problem za Plenkovića naznačeno je u rujnu prilikom ratifikacije Konvencije u Europskom parlamentu. HDZ-ovi europarlamentarci su se podijelili: Dubravka Šuica i Željana Zovko podržale su ratifikaciju, Ivana Maletić bila je suzdržana, a Ivica Tolić tome se usprotivio.


U rujnu je i Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj pozvalo Hrvatski sabor, posebno »zastupnike koji dijele katolički svjetonazor«, da ne ratificira Istanbulsku konvenciju.


Početkom listopada postalo je jasno da osim sa zastupnicima HDZ-a u Bruxellesu Plenković ima problema i s visokim dužnosnicima HDZ-a u Zagrebu. Zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić usprotivio se ratifikaciji Konvencije i ustvrdio da se »ne smije dopustiti da se pod izlikom imaginarne zaštite, koju se može riješiti nacionalnim zakonodavstvom, uvodi rodna ideologija«.